TÜRASAŞ işçileri hem şirketi hem sendikayı uyardı: Sendikadan geri adım

TÜRASAŞ Eskişehir Bölge Müdürlüğü’nde çalışan işçiler, zam talebiyle harekete geçti. Örgütlü oldukları sendikayı da protesto eden işçilerden biri, yaşadıkları durumu ve taleplerini soL’a anlattı.

Yekta Armanc Hatipoğlu

Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş. (TÜRASAŞ) Eskişehir Bölge Müdürlüğü’nde çalışan işçiler, zam talebiyle harekete geçti. İşçiler, zam talep ederken örgütlü oldukları TÜRK-İŞ’e bağlı Demiryol-İş Sendikası’nı ve TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay’ı da protesto etti.

9 Ocak’ta Eskişehir’de kent merkezinde buluşan işçiler “İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız!” sloganlarıyla Adalar Porsuk Mevkii’nden Ulus Anıtı’na yürüdü. Yürüyüşte zam taleplerini dile getiren işçiler, örgütlü oldukları sendikayı da protesto etti. 

TÜRASAŞ’ın diğer illerde çalışan işçileri de durumlarından memnun değil. Sivas’ta çalışan işçiler 8 Ocak tarihinde ek zam talebiyle yemekhanede ses çıkartma eylemi yaptı. 

Kamu işçilerinin hayatı sanıldığı gibi değil: ‘İnsanlar sanıyor ki 40-45 bin lira maaş alıyoruz’

TÜRASAŞ’ın Eskişehir Bölge Müdürlüğü’nde çalışan Ahmet* isimli bir işçi, konuyla ilgili soL’a konuştu. 

Ahmet, TÜRASAŞ’ta iş tehlikesinin yoğun yaşandığını ve bunun maddi karşılığının kendilerine verilmediğini söyledi. Memurlara verilen seyyanen zammı ve refah payını hatırlatan Ahmet, kendilerine de bunun verilmesi gerektiğinin altını şu sözlerle çizdi:

“Bizde iki yıldan beri toplu sözleşmeler yapılıyor. Memurların da iki yılda bir toplu sözleşmesi yapılıyor. Bizim son toplu sözleşme 2023 yılında yapıldı, 2025 yılının sonuna kadar geçerli olacak. Memurlar geçen sene ocak ayında yüzde 13,5 refah payı aldı maaşlarına. Bizim de işçilerin de alacağı söylendi bu payı ancak şubat ayında deprem olduktan sonra bizim toplu sözleşme görüşmeleri martta başladı. O yüzde 13,5’lik refah payı alınamadı. Daha sonra toplu sözleşmede ilk altı ay yüzde 45 gibi bir zam alındı, daha sonra altıncı aylarda yüzde 10 şeklinde devam etti. Ama memurlara bir de üstüne temmuz ayında 8 bin TL seyyanen zam verildi. O 8bin seyyanen de bize verilmedi. 

Şimdi burası ağır bir sanayi. Türkiye’deki bütün trenleri çeken lokomotiflerin üretimi burada yapılıyor. İş tehlikesi çok yüksek. Basit bir işyeri değil.”

Maaş konusuna değinen Ahmet, “Genelde Türkiye halkında şöyle bir kanaat var: Kamuda iş yapılmıyor. Ama tam aksine iş çok güzel yapılıyor. İnsanlar sanıyor ki kamu işçiyiz diye 40-45 bin lira maaş alıyoruz. Altı senelik işçiyim burada, geçen ay zamlanan maaşım 22 bin küsur lira. Ocak ayından sonra maaşım gelecek 25 bin liraya” diyerek sanılanın aksine hayatlarını daha rahat idame ettirecek bir maaş almadıklarını söyledi. 

TÜRASAŞ işçilerinin vasıflı işçi olduğunu belirten Ahmet, deneyimli işçilerin de maaşlarının eridiğinin altını çizdi. “Herkes işinde tecrübeli, hepimiz meslek lisesi mezunuyuz. Burada 30-35 yıllık, deneyimli ustalar var. Bu ustaların da maaşları eridi. Yani 30 yıllık adam burada 33 bin lira para alıyor. Maaşlarımızda bir iyileştirme olsun, en azından memura verilen refah payı bize de verilsin” sözlerini kaydeden Ahmet “Maaşlarımızda bir iyileştirme olsun, en azından memura verilen refah payı bize de verilsin. Ekonomik şartlar belli. Gerçekten çok sıkıntı çekiyoruz” diyerek taleplerini dile getirdi. 

‘Ben şu an bildiğin asgari ücretin yüzde 20 ya da 30 fazlasına çalışıyorum’

Ahmet, aldıkları ikramiyenin de çok yüksek olmadığını belirterek şunları kaydetti:

İşçinin ikramiyesi var, diyorlar. Biz senede iki tane tam, dört tane yarım ikramiye alıyoruz TİS’ten kaynaklanan. Ama dört tane ikramiye dediğimiz dört tane tam maaş değil. Senede aldığımız ikramiyelerin ikisi vergiye gidiyor zaten. Ben şu an bildiğin asgari ücretin yüzde 20 ya da 30 fazlasına çalışıyorum.”

‘Sendika bir şey yapmayınca bir yürüyüş yaptık, sendikayı uyardık’

Ahmet, tüm bu sorunlara karşı sendikanın gerekli adımları atamadığını söyledi. “Sendika bir şey yapmayınca bir yürüyüş yaptık, sendikayı uyardık” sözleriyle 9 Ocak’ta yaptıkları yürüyüşü anlatan Ahmet, sendikaları hakkında şunları söyledi:

“İnsanlar haliyle üyesi olduğu sendikadan bunlara karşı bir şeyler yapmasını bekliyor. Sendika bir şey yapmayınca bir yürüyüş yaptık, sendikayı uyardık. Sendika da hemen bir geri dönüş yaptı, çalışmaların yapıldığını söyledi. Amacımız sendikayı harekete geçirmekti. Sendika harekete geçecektir. Amacımız kırıp dökmeden daha iyi şartlarda yaşamak.”

*İşçinin ismi, çalıştığı kurumda sorun olmaması adına değiştirilmiştir.