Trump’tan 4 Temmuz mesajları: Radikal solu, Marksistleri yeniyoruz 

4 Temmuz Bağımsızlık Günü törenlerinde konuşan Trump, Covid-19 için Çin'i suçlarken, ırkçılık karşıtı eylemcileri yenmek üzere olduklarını söyledi.

Dış Haberler

ABD Başkanı Donald Trump, 4 Temmuz Bağımsızlık Günü kutlamaları için düzenlenen etkinliklerde konuştu. Beyaz Saray’da gerçekleştirilen törende ABD’nin Covid-19 ile mücadelede başarılı olduğunu iddia eden Trump, Mount Rushmore’daysa George Floyd’un ardından başlayan ırkçılık karşıtı eylemleri hedef aldı.

ABD Başkanı Trump eşi Melania Trump ile birlikte Beyaz Saray balkonundan 4 Temmuz kutlamaları için toplananları selamladıktan sonra ‘‘Dört yıl daha’’ sloganları arasında Beyaz Saray’ın güneyindeki çimlik alana gelerek, burada kurulan platformda bir konuşma yaptı.  Savaş uçakları, paraşüt atlayışları ve milliyetçi şarkılar eşliğinde taraftarlarına seslenen Trump, ‘‘Çin’den gelen virüs bizi de vurdu. Çok ilerleme kaydettik. Stratejimiz işe yarıyor. Bir bölgeden uzaklaşıyor, bir başka bölgede çirkin yüzünü yeniden gösteriyor. Ama çok şey öğrendik. Alevleri nasıl söndüreceğimizi öğrendik’’ diye konuştu.

Bir kez daha ABD’deki vaka sayısının yüksekliğini daha fazla test yapılmasına bağlayan ABD Başkanı, ‘’40 milyondan fazla insana test yaptık. Böylece vakaların yüzde 99’unun bütünüyle zararsız olduğunu gösterdik. Bunu başka hiçbir ülke gösteremez, çünkü başka hiçbir ülke, sayı ve kalite bakımından bizim gibi test yapamıyor’’ ifadelerini kullandı.

Kullandığı verilerin herhangi bir bilimsel dayanağa sahip olmadığı belirtilen Trump, Çin’i eleştirmeyi de unutmadı. Çin’in gizliliğinin, yalan söylemesinin ve olup bitenlerin üstünü örtmesinin virüsün bütün dünyaya yayılmasına izin verdiğini söyleyen Trump, Çin’in salgından tamamen sorumlu tutulması gerektiğini ileri sürdü. Trump ayrıca, yıl sona ermeden hastalığa yönelik bir tedavi veya aşı bulma ihtimallerinin de yüksek olduğunu iddia etti.

‘Amerikan rüyası için savaşacağız’

Trump 4 Temmuz etkinlikleri çerçevesinde Cuma günü Mount Rushmore’da da bir konuşma gerçekleştirdi.

‘‘Radikal solu, Marksistleri, anarşistleri, ajitatörleri, yağmacıları ve pek çok örnekte ne yaptıklarına dair en ufak bir fikirleri bile olmayan kişileri yenilgiye uğratma sürecindeyiz’’ diye konuşan Trump, ‘‘Öfkeli bir güruhun heykellerimizi yıkmasına, tarihimizi silmesine, çocuklarımızı endoktrine etmesine ya da özgürlüklerimizi ayaklar almasına izin vermeyeceğiz. Çocuklarımıza bu ülkeyi el üstünde tutmayı ve sevmeyi öğreteceğiz ki geleceğini inşa edebilsinler. Hep birlikte Amerikan rüyası için savaşacağız’’ ifadelerini kullandı. 

Amerikan yaşam tarzının 1492’de Columbus’un Amerika’yı keşfetmesiyle başladığını belirten Trump, heykelleri hedef alan eylemcilere atıfta bulunarak ‘‘onların amacı yıkım, bizim amacımız dünya üzerindeki en büyük yapıyı, Amerika Birleşik Devletleri’ni yıkmak değil’’ dedi.