NATO Yunanistan'ı Türkiye'den korur mu?

Barış değil savaş projesi olan NATO'nun Türk-Yunan ilişkileri için bir garantör olamayacağı, Yunanistan'da şu günlerde giderek daha sık dillendirilir oldu.

Dış Haberler

Yunanistan Komünist Partisi (KKE) yıllardır NATO ve AB ittifaklarının Yunan halkını korumadığı vurgusunu yapıyordu. KKE milletvekili Thanasis Pafilis, ERT1 televizyon kanalında geçtiğimiz hafta katıldığı programda son gelişmeler doğrultusunda bu gerçeğin daha da gün yüzüne çıktığını gösterdi. ABD’nin Türkiye’ye yönelik tavrını ‘Yunan halkı ve bütün halklar için ikiyüzlülük ve aldatmaca’ olarak değerlendiren KKE’li milletvekili Pafilis, Türkiye-Libya mutabakatını yasa dışı kabul eden ABD’nin Sarrac’ı desteklemeye devam ettiğini hatırlattı.  

Pafilis öte yandan diğer partilerin öne sürdüğü ‘’NATO ve AB’nin Yunanistan’ı Türkiye’den korudukları’’ tezinin çürüdüğünü vurguladı.  Burjuvazisinin çıkarları doğrultusunda askeri saldırganlığını arttıran Türkiye’nin NATO için önemli bir güç olduğunu söyleyen Pafilis, Türkiye’nin bu ittifaka dahil olmaması durumunda emperyalist planların gerçekleştirilemeyeceğinin altını çizdi. 

Halkı tetikte olmaya çağıran KKE milletvekili, halk için tek çözümün emperyalist ittifaklardan çıkış olduğunu hatırlattı. AB’nin Yunanistan’ı desteklemesi ve Türkiye’yi mahkum etmesi durumunda bile bunun belli ölçütleri olduğunu, buna en iyi örneğin Yunanistan sınırlarında kapana kıstırılmış binlerce mültecinin oluşturduğunu gösterdi. Pafilis bugün rekabet içinde olanların zenginliklere sahip  olanlar olduğunu ancak halkların paylaşamayacakları hiçbir şey olmadığını belirtti. 

Yunanistan’ın Türkiye ile bir çatışma durumunda yalnız olacağı tezi dün Eski Yunan Dış İşleri Bakanı Evangelos Apostolakis tarafından da dillendirildi. Apostolakis, Türkiye’nin birkaç ay içerisinde Yunan münhasır ekonomik bölgesinde sondaj faaliyetleri başlatması durumuna karşı Yunan hükümetini diğer ülkelerle diplomatik ilişkileri kuvvetlendirmeye çağırdı.