Metal patronları işçileri oyalıyor!

185 bin Metal işçisini kapsayan MESS Grup toplu iş sözleşmesinde sona doğru yaklaşılıyor. Metal patronları işçi sendikalarının tekliflerine karşılık sefalet zammını dayatıyor.

Haber Merkezi

Özel sektörde Türkiye’nin en büyük toplu iş sözleşmesi olma özelliği taşıyan ve 185 bin metal işçisini kapsayan grup toplu iş sözleşmesinde sona yaklaşılıyor. Birleşik Metal İşçileri Sendikası, Türk Metal Sendikası ve Özçelik İş Sendikası’nın patron sendikası MESS ile yürüttükleri toplu iş sözleşmesi 22 Kasım 2023 tarihinde tarafların uyuşmazlık tutanağını tutması ile arabulucu aşamasına girmiş, 20 Aralık 2023 tarihinde yapılan arabulucu toplantısında ise anlaşma sağlanamamıştı. İşçi sendikalarına arabulucu raporunun ulaşması ile Grev aşamasına geçilecek.

MESS’in teklifleri

Metal patronları 22 Kasım 2023 tarihinde göstermelik bir teklifte bulundu. MESS’in ilk teklifi yüzde 35 ücret zammı yönündeydi.

Asgari Ücret artışı belirlendikten sonra MESS yeni bir teklif vermek için işçi sendikalarını davet etti. MESS’in 28 Aralık’ta verdiği ikinci teklif, Asgari Ücret artışına çok yakın göstermelik bir teklif. MESS’in ikinci teklifi ilk altı ay için yüzde 50 oranında ücret zammı olması şeklindeydi.

MESS işçi sendikalarına 4 Ocak 2024 tarihinde yeniden görüşmeye çağırdı. MESS’in verdiği son teklif ise ilk altı ay için yüzde 60 oranında ücret zammı.

Birleşik Metal’den tepki: 'Kabul edilemez!'

Birleşik Metal İşçileri Sendikasından yapılan açıklamada MESS’in yeni teklifinin de kabul edilemez olduğu kaydedildi.

Yapılan açıklamada, “Gelinen süreç bıçağı kemiğe dayamış, hatta kemiği kesmeye başlamıştır. Genel Yönetim Kurulumuz, arabulucu raporunun Sendikamıza ulaşmasından sonra grev kararlarını en kısa sürede alacaktır.

Süreç adım adım greve doğru giderken, metal işçileri beklentilere uygun bir teklif verilene kadar mücadelelerini yükselterek sürdürecektir” denildi. 

'Oldu bitti' tehlikesi

MESS’in bir an önce sözleşmeyi bitirmeye çalıştığı anlaşılıyor. Uyuşmazlıktan sonra ilk olarak asgari ücretteki artış oranında zam öneren MESS bundan birkaç gün sonra küçük bir artış önermesi bir oldu bitti ile sözleşmenin hızlıca bitirme hedefinde olduğu izlenimini güçlendiriyor. Bu sırada Türk Metal Sendikası, yetkili olduğu işyerlerinde yemekhanelerde tabaklara kaşık çatal vurarak eylem yapmayı tercih ederken, Birleşik Metal ise örgütlü olduğu tüm fabrikalarda haftada 2 gün birer saat iş bırakıyor. Ayrıca Birleşik Metal İşçileri Sendikası örgütlü olduğu iş yerlerinin bulunduğu il merkezlerinde işçilerin katıldığı  basın açıklamaları gerçekleştiriyor.

soL Haber’in Birleşik Metal üyesi işçilerden aldığı bilgiye göre, fabrikalarda işçiler Türk Metal ve MESS’in bir oldu bitti ile sözleşmenin beklentinin altında imzalamasından endişeliler. Bununla birlikte Birleşik Metal-İş'in örgütlü olduğu fabrikalarda grev eğitimleri devam ediyor.