Metalde uzlaşma yok, arabulucu ve grev süreci başladı

Türk Metal ve Birleşik Metal-İş sendikalarının MESS ile yürüttüğü toplu sözleşme görüşmeleri uyuşmazlıkla sonuçlandı, arabulucu ve grev süreci başladı.

Haber Merkezi

Türkiye'de en büyük iş kolu sözleşmesi niteliğindeki metal sektöründeki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde Türk Metal ile MESS arasında uzlaşma sağlanamadı, arabulucu ve grev sürecine girildi.

Yaklaşık 160 bin işçiyi temsil eden Türk Metal sendikası ile metal patronlarını temsil eden Metal Sanayii İşverenleri Sendikası (MESS) arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinde bugün uyuşmazlık tutanağı tutuldu.

Birleşik Metal İş'te örgütlü 12 bin işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme için MESS ile görüşmeden de uzlaşma çıkmadı. Uyuşmazlık tutanağının tutulmasıyla arabulucu ve grev sürecine girildi.

Türk Metal tarafından yapılan açıklamada, MESS ile 26 Eylül'de başlayan Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerine bugün MESS Genel Merkezi'nde devam edildiği belirtildi. MESS ile sürdürülen görüşmelerde şimdiye dek anlaşma sağlanamayan maddeler arasında ücret artışına ilişkin maddeler ve sosyal haklara bağlı olan parasal maddelerin başta geldiğini duyurdu.

MESS'in bugün yapılan oturumda "Türk Metal’in kabul edemeyeceği bir teklifte bulunduğu" belirtilen açıklamada sergilenen uzlaşmaz tutum nedeniyle sendikanın sözleşme masasını terk ettiği, uyuşmazlık tutanağını tutarak arabulucu sürecini başlattığı belirtildi.

Sendikanın açıklamasında MESS'in teklifi şöyle aktarıldı:

"MESS öncelikle sözleşmenin üç yıllık olmasını talep etmiş, Sendikamızın ücret artışı teklifine karşılık olarak da, ilk 6 ay için yüzde 35, diğer 6 aylık periyotlar için TÜFE oranında artış önermiştir. Sosyal haklara ise 1. yıl için yüzde 65, 2 ve 3. yıllar için de TÜFE oranı kadar artış teklif edilmiştir.

MESS ayrıca, bazı esnek çalışma düzenlemelerinin sözleşmeye dahil edilmesini ve Tamamlayıcı Sağlık Sigortasını düzenleyen maddenin sözleşmeden çıkarılmasını da talep etmiştir. Türk Metal Sendikası, sergilenen bu uzlaşmaz tutum nedeniyle sözleşme masasını terk etmiş, uyuşmazlık tutanağını tutarak arabulucu sürecini başlatmıştır."

Açıklamada "Türk Metal, yasaların öngördüğü hükümler gereğince, 'arabuluculuk' sürecinin tamamlanmasını bekleyecek, bu sürecin sonunda MESS’in uzlaşmaz tutum ve yaklaşımının devam etmesi halinde ise demokratik ve meşru eylemleri ortaya koymaktan çekinmeyecektir" denildi.

Birleşik Metal İş: Bu teklif işçiyle alay etmektir

Birleşik Metal İş de bugün MESS Genel Merkezi'nde yapılan görüşmenin uyuşmazlıkla sonuçlandığını ve arabulucu sürecine girildiğini duyurdu.

Sendikadan yapılan açıklamada "28 Eylül günü başlayan MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde bugün (22 Kasım 2023) yapılan beşinci toplantıda anlaşma sağlanamadı ve Uyuşmazlık Tutanağı tutuldu. Süreç arabulucu ile devam edecek" denildi.

Sendika "Bugüne kadar değişiklik önerdiğimiz hiçbir madde kabul edilmemiştir. Dolayısıyla MESS, bugüne kadar hiçbir talebimizi kabul etmemiştir. Diğer yandan değişiklik önermediğimiz bazı maddeler bile kabul edilmemiş, tersine MESS tarafından karşı teklifler verilerek, mevcut haklar geriye götürülmek istenmiştir" açıklamasını yaptı.

MESS'in birinci 6 aylık dönem için yüzde 35 oranında ücret zammı teklif ettiği kaydedilen açıklamada "6 aylık resmi enflasyon oranı ise yüzde 30,05’dir. Dolayısıyla yapılan teklif gerçekle uzaktan yakından ilgisi olmayan resmi enflasyonun sadece 5 puan üzeridir. Diğer altışar aylarda ise enflasyon oranında zam önermiştir. Sendikamızın ücret zammı talebi ortalama ücrette ilk 6 aylık dönem için yüzde 140,5’dir" denildi.

MESS'in sosyal haklarda da yüzde 65 oranında artış teklif ettiğini bildiren Birleşik Metal-İş kendilerinin sosyal haklara ilişkin teklifininse ortalamada yüzde 450 olduğunu kaydetti.

Birleşik Metal-İş'ten yapılan açıklamada "MESS’in tekliflerinin kabul edilmesi hiçbir biçimde mümkün değildir. Bu teklif metal işçileriyle alay etmek demektir. Hemen her toplantıda MESS yetkililerine de belirttiğimiz gibi metal işçileri açlık ve sefalet ücretlerini asla kabul etmeyeceklerdir. MESS, bu teklifiyle metal işçilerine açlık ve sefaleti reva görüyor. İnsanca yaşayacak bir ücret ve çalışma koşulları hakkımızdır ve bunun için mücadele etmekten geri durmayacağız. Resmi enflasyonun hiçbir gerçekliğinin olmadığı ortadadır. Dolayısıyla, resmi enflasyonu referans alarak teklif edilen ücret artışlarının kabul edilmesi söz konusu olamaz" denildi.