Kalyon'un güneş enerji santraline dev kaynak: 812 milyon dolar

Kalyon Enerji, 2017 yılında düzenlenen YEKA GES 1 ihalesini kazanarak lisansını aldığı 1000 MW’lik Kalyon Karapınar Güneş Enerji Santrali için proje finansmanını sağladı.

Haber Merkezi

Kalyon Enerji, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2017 yılında düzenlediği YEKA GES 1 ihalesini kazanarak lisansını aldığı 1000 MW’lik Kalyon Karapınar Güneş Enerji Santrali için proje finansmanı sağladı.

Dünya'dan Mehmet Kara'nın haberine göre Türkiye’nin tek noktadaki en büyük güneş enerji santrali yatırımına destek veren kuruluşlar arasında, İngiliz İhracat Kredi Ajansı UK Export Finance (UKEF), J.P. Morgan Chase Bank, Denizbank, Garanti BBVA, Türkiye İş Bankası, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası ve Türkiye Vakıflar Bankası bulunuyor. 12 yıl vadeli toplam 812 milyon dolarlık finansmanın imza töreni İstanbul’da gerçekleştirildi. 

Cemal Kalyoncu, Karapınar GES’in tamamlandığında Avrupa’nın tek noktaya kurulmuş Avrupa’nın en büyük güneş enerji santrali unvanına sahip olacağını ifade etti. Türkiye’nin yenilenebilir ve temiz enerji alanındaki kararlılığını bütün dünyaya gösterdiğini ifade eden Cemal Kalyoncu, “Proje, ülkemize yıllık 400 milyon dolar döviz ikamesi sağlıyor. Kalyon PV tarafından yüzde 80 yerlilikte güneş panelinin Türkiye’de de üretilmesi, cari açığın azaltılması ve nitelikli istihdam sağlanması açısından stratejik önem taşıyor” diye konuştu. 

Kalyon grubunun YEKA ihaleleri kapsamında üstlendiği, 1,3 milyar dolarlık Karapınar’daki entegre güneş yatırımı için İngiliz İhracat Kredi Ajansı (UK Export Finance - UKEF) öncülüğünde 812 milyon dolarlık finansman sağlandı. UKEF tutarın 200 milyon dolar civarındaki bölümünü finanse ederken JP Morgan Chase Bank, Denizbank, Garanti BBVA, İş Bankası, Vakıflar Bankası, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası diğer kreditörler. UKEF gibi ülke ihracat kredi kuruluşları, kendi ülkelerinin sermaye kuruluşları için pazar hacmi sunan projeleri öncelikli olarak finanse ediyor.

Karapınar GES kapsamındaki güneşi paneli fabrakisanın yüzde 80 yerlilik oranına sahip olduğu belirtilse de hücre teknolojisinin en kritik kısmının ithal edildiği, keza hem santral hem de güneş paneli fabrikasında önemli bir teknoloji komponenti bulunduğu biliniyor. UKEF katkısı da İngiliz menşeli teçhizat payına işaret ediyor. Bu finansman paketi son dönemin en yüksek tutarlı kredilerinden biri oldu. Uluslararası sermayeye alan açılmasının yanısıra üretilen elektrik için döviz bazında kamu alım garantisi bulunması, yine güneş paneli üretimine sağlanan yerli üretim teşvikleri, projeye süper teşvikler bağlamında sağlanan destekler de diğer özendirici unsurlar olarak öne çıkıyor.