İsrail’de koalisyon kurma süresinin uzatılması reddedildi

İsrail Cumhurbaşkanı, sağcı Gantz’ın koalisyon kurma süresini iki hafta uzatma talebini reddetti.

Dış Haberler

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, bugün merkez sağ Mavi ve Beyaz’ın lideri Benny Gantz'ın koalisyon hükümeti kurma süresini iki hafta uzatma talebini reddetti.

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin'in duyurusu, Gantz ve aşırı sağcı Başbakan Binyamin Netanyahu'nun koalisyon için anlaşmak için yarın akşama kadar süreleri olduğu anlamına geliyor. Eğer görüşmelerden bir kere daha sonuç çıkmazsa, ülke bir yıldan biraz fazla bir süre sonra dördüncü seçime zorlanabilir.

Geçen ay Gantz'a Rivlin tarafından hükümet kurma görevi verildi. Gantz, Netanyahu’nun Likud partisiyle "acil" bir hükümet kurmaya çalışacağını açıklamıştı.

BİR YILDA DÖRT SEÇİM OLDU, HÜKÜMET KURULAMADI

Gantz ve Netanyahu arasındaki güç paylaşımı anlaşması müzakereleri şimdilik durmuş görünüyor. Netanyahu, 120 sandalyeli parlamentodaki milletvekillerinin çoğunluğunu elde edemediği için tek başına hükümet kurma şansına sahip olamadı. Netanyahu’nun şu anda parlamentoda 59 destekçisi bulunuyor. Çoğunluğu sağlamak için iki milletvekili daha gerekiyor.

Ancak Netanyahu bunu yapamazsa, parlamentonun bir başbakan seçmesi için 21 günü olacak. Bir aday üzerinde anlaşmaya varılamaması, ülkeyi bir yıl içinde üst üste dördüncü seçime sokacaktır.