Haydi çocuklar suyla oynayalım; deneyelim, anlayalım...

Bir bardağa su doldurdum, biraz daha doldurdum. Tam ağzına kadar doldu, iki damla daha ekledim. Baktım dökülmüyor, bir damla daha ekledim. Su bardağın dışına doğru şişti, şişti, bir tepe gibi bombe yaptı. Hâlâ su bardaktan dökülmüyor...

Bilim ve Aydınlanma

Bir bardağa su doldurdum, biraz daha doldurdum. Tam ağzına kadar doldu, iki damla daha ekledim. Baktım dökülmüyor, bir damla daha ekledim. Su bardağın dışına doğru şişti, şişti, bir tepe gibi bombe yaptı. Hâlâ su bardaktan dökülmüyor...

Bunun sebebi ne olabilir? Düşünmeli...

Çünkü su çıplak gözümüzle göremediğimiz küçücük parçacıklardan oluşur. Bunlara molekül denir ve birbirlerine zayıf bir çekim kuvveti uygularlar. Yani bardaktaki su molekülleri yeni eklenen su moleküllerini kendine doğru çeker. Ama eklenen su kendi ağırlığıyla yere dökülebilir de. İşte bir eşikteyiz; eğer suyun çekme kuvveti, yerin çekim kuvvetinden küçük kalırsa su dökülmeye başlar.

Peki, su molekülleri sadece birbirini mi çeker acaba? Ya başka sıvıları da çekerse...

Nasıl bir deneme yapabiliriz ki?

Tabii, tam düşündüğün gibi. Suyun içine istediğin kadar yağ dökebilirsin ama birbirine karışmaz. Çekmek ne kelime birbirlerini olabildiğince iterler. Farklı bir deneme yapalım ister misin?

Bir tabağa önce bir miktar su koyalım ve içerisine tarifemize uygun olması için biraz karabiber tozu ekin. Sonra parmak ucunuzla bu karabiber tanelerini yakalamaya çalışın. Dikkat, tutmak mümkün değilse parmağınıza yapışmasına izin verin.

Şimdi bunu farklı bir şekilde deneyelim. Parmağınıza azıcık mutfak deterjanı damlatın. Bir de suya parmağınızı böyle batırın ve karabiberleri yakalamayı deneyin. Ne gördünüz? Kaçışan karabiberler :)

Sudaki bu hareketlilik deterjandaki su çeken ve su iten moleküllerin olmasıyla ilgili tabii ki. Suya deterjanlı parmağınızı batırdığınızda kaçışan su molekülleri ile birlikte, üzerine konmuş karabiber taneleri de hareket edecek.

Denemeye devam edin....