Alman milletvekillerinden ABD yaptırımlarına tepki

ABD'nin Kuzey Akımı 2 boru hattı projesine yönelik yeni yaptırımları gündeme almasının ardından, Alman milletvekilleri ABD'nin tutumuna tepkilerini dile getirdi.

Dış Haberler

Rus Izvestiya gazetesi, ABD’nin Kuzey Akımı 2 projesinde yer alan araçlara, sertifika, sigorta ve liman hizmetleri sağlayan şirketlere yönelik yeni yaptırımlar öngören yasa tasarısı hakkında Alman milletvekillerinin görüşlerini yayımladı.

Sol Parti (Die Linke) milletvekili Klaus Ernst gazeteye verdiği demeçte, ABD’nin Kuzey Akımı 2 projesine yönelik yeni yaptırımlarına Berlin’den yanıt gelebileceğini söyledi. Aynı zamanda Alman Meclisi İktisadi Meseleler ve Enerji Komisyonu üyesi de olan Klaus ‘‘ABD’nin projeye yönelik kendi sınırları dışında yaptırım uygulama tehdidi, dostane bir eylem olarak görülemez. Bu Almanya’nın ve Avrupa Birliği’nin egemenliğine tecavüz etmekdir’’ diye konuştu. Klaus, bu adımdan vaz geçilmemesi halinde kendilerini korumak için Amerikan doğal gazına gümrük vergisi getirmek gibi ciddi önlemler almayı düşünmek zorunda kalacaklarını belirtti.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) milletvekili Timon Gremmels ise ABD yaptırımlarının, Kuzey Akımı 2 boru hattının inşasını durduramayacağını ileri sürdü. ‘‘ABD’de tartışılmakta olan boru hattının işletilmesine yönelik yasaklama fikri, Washington’un, Rusya’nın projeyi kendi başına tamamlayabileceğini düşündüğünü gösteriyor’’ diyen Gremmels, Almanya’nın kendi payına, Kuzey Akımı 2’nin tamamlanmasına destek vermek üzere gelişmeleri gözlemleme ve değerlendirme niyetinde olduğunu söyledi.

Alman Hür Demokrat Parti (FDP) üyesi Martin Neumann da, sürdürülebilir enerji piyasası söz konusu olduğunda ‘‘Berlin jeo-politikayla ilgili meselelerle uğraşmamalı’’ diyerek, ‘‘Bu, Avrupa’nın doğalgaz talebini güvenilir şekilde karşılayacak Kuzey Akımı 2 için de geçerli. Rusya’nın enerji arzına rağmen, Avrupa doğalgaz piyasası son derece rekabetçi ve AB ülkelerinin bu projeye daha aktif bir şekilde katılması gerektiğinde ısrarcıyım’’ diye konuştu.

Avrupa Parlamentosu Sanayi, Araştırma ve Enerji Komisyonu üyesi Markus Pieper ise, ABD yaptırımlarının Avrupa enerji ve ticaret politikasına kabul edilmesi mümkün olmayan bir müdahale anlamına geldiğini savunarak, Avrupa Komisyonu’nun ABD’nin uluslararası ticarete yönelik sorunlu yaklaşımları konusunda açık bir tutum alması gerektiğini belirtti.

Geçtiğimiz hafta Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörlerden oluşan bir grup, ABD Kongresi’ne boru hattı projesinde çalışan araçlara hizmet sağlayan şirketlere yaptırım uygulanmasını öngören bir yasa tasarısı sunmuştu. Tamamlanması halinde projenin Rusya’nın Avrupa üzerindeki siyasi kozlarını arttıracağını ileri süren ABD’nin daha önceki yaptırım kararları nedeniyle İsviçre merkezli Allseas şirketi projeye dahil olan gemilerini geri çekerek faaliyetlerini askıya almıştı. Rusya ise ABD’nin projenin tamamlanmasını engelleyemeyeceğini belirterek, boru hattını kendi imkânları ile tamamlayacağını açıklamıştı.