AB dışişleri şefi: 'Sağlam bir Çin politikasına ihtiyacımız var'

Avrupa Birliği dış işleri şefi, ABD öncülüğündeki küresel sistemin sonunun gelmiş olabileceğini ve Avrupa’nın Çin’e yönelik sağlam bir stratejiye ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Dış Haberler

Avrupa Birliği’nin dış işleri şefi Josep Borrell, Pazartesi günü bir grup Alman diplomatı ile yaptığı görüşmede ABD-öncülüğündeki küresel sistemin sonunu işaret eden Asya yüzyılının gelmiş olabileceğini söyledi. 

The Guardian’da yer alan habere göre, ‘‘Analizciler uzun bir süredir Amerika’nın ömncülüğündeki sistemin sonundan ve Asya yüzyılının gelişinden söz ediyorlar. Bu şimdi gözlerimizin önünde gerçekleşiyor’’ diye konuşan Borrell, koronavirüs pandemisinin bir dönüm noktası olarak görülebileceğini ve taraf seçme konusundaki baskının arttığını sözlerine ekledi.

Borrell Avrupa Birliği’nin Beijing’e karşı daha bağımsız ve etkin bir tutum almaya geçiş sürecini hızlandırdığını tasdik eden açıklamalarında, Birliğin kendi çıkarlarını ve değerlerini takip etmesi ve iki taraftan birinin aleti durumuna düşmekten kaçınması gerektiğini vurguladı.

‘‘Çin’e karşı, demokratik Asya’nın geri kalanıyla daha iyi ilişkiler kurmamızı da gerektiren daha sağlam bir stratejiye ihtiyacımız var’’ diyen Borrell, geçtiğimiz ay önde gelen birçok Avrupa gazetesi tarafından yayımlanan makalesinde Çin’e karşı daha kolektif bir disiplin uygulama çağrısında bulunmuş ve AB’nin Çin’e bakışının naif olduğunu kabul etmişti.