Hindistan'da yarın eylem var

Hindistan Komünist Partisi (Marksist) öncülüğünde toplanan dokuz sol parti, yolsuzlukları ve artan siyasi baskıları protesto üzere yarın ülke çapında eylem düzenleyeceklerini duyurdu.

Hindistan Komünist Partisi (Marksist) Basın Ofisi, dokuz sol partinin 23 Ağustos'ta ülke çapında yolsuzluklara ve artan siyasi baskılara karşı eylem düzenleyeceğini ilan etti. Dokuz parti tarafından imzalanan basın açıklamasında Hindistan Ulusal Kongre Partisi'nin merkezinde durduğu Birleşik İlerici İttifak'ın (UPA) gündeme getirdiği yolsuzlukla mücadele yasa tasarısı eleştirildi. Sanskritçe'de "halkın koruyucusu" anlamına gelen Lokpal Yasa Tasarısı, yolsuzlukla mücadelenin bir tür "ombudsmanlık" kurumu oluşturarak yürütülmesi fikrine dayanıyor. İlk kez 1968'de önerilen tasarı, kırk yıldır kanunlaştırılamadı.

Hükümetin önerdiği Lokpal Yasası'nın demokratik kitle örgütleri ve sol siyasi partiler tarafından savunulan öneriyle arasında önemli farklılıklar bulunuyor. Jan Lokpal Yasası, yani "Yurttaşların Halkın Korunmasına Dair Yasası", hükümetin önerisine kıyasla daha fazla halk denetimi ve yolsuzluğa karşı daha ağır cezalar öngörüyor.

Sol partilerin talebi
Dokuz partinin eylem kararını ilan eden basın açıklamasında konuyla ilgili şu ifadelere yer verildi:

"Dokuz siyasi partinin liderleri UPA hükümetinin yüksek yolsuzluk düzeyini aşağıya çekmek üzere hiçbir ciddi adım atmadığını belirtmektedir. Hükümetin parlamentoya getirdiği Lokpal Yasa Tasarısı zayıf ve yetersizdir. Böyle bir yasayla güçlü bir Lokpal (yolsuzlukla mücadele) otoritesi kurulamaz. Dokuz siyasi parti, etkin bir Lokpal yasasının hazırlanmasını ve yürürlüğe konmasını talep etmektedir.

"Lokpal yasasıyla birlikte yolsuzluğu azaltmak üzere bazı acil tedbirler de alınmalıdır. Bu tedbirler, bir Ulusal Yargı Komisyonu'nun kurulmasını da içerecek şekilde yargının hesap verebilirliğine dair yeni bir yasanın çıkarılmasını, siyasette para ve suç iktidarını kıracak seçim yasası reformlarını, kara para hareketlerinin ortaya çıkarılmasını ve yurtdışında saklanmış olan yasadışı paranın geri getirilmesi için güçlü adımlar atılmasını da içermelidir."

Hazare'ye destek
Yolsuzluğa karşı mücadele ve Yurttaşların Lokpal Yasası'nın benimsenmesi amacıyla Nisan başında açlık grevine başlayan Anna Hazare, taleplerinin hükümet tarafından kabul edilmemesi üzerine 28 Temmuz'da süresiz açlık grevine gideceğini açıklamış, 16 Ağustos'ta ise tutuklanmıştı. Dokuz partinin yaptığı açıklamada tutuklama ve muhalefet hareketi üzerindeki baskılar kınanarak şunlar söylendi:

"Toplantımız Anna Hazare ve arkadaşlarının yapacakları açlık grevini engellemek üzere tutuklanmasını kınamaktadır. Bu, yurttaşların barışçıl protesto eylemleri yapma haklarına yapılan bir saldırıdır. Delhi'de ve tüm ülkede örgütlenme ve eylem yapma haklarına karşı kısıtlamalar artmaktadır. Dokuz siyasi parti, eylem hakkına getirilen kısıtlamaların kaldırılmasını ve demokratik hakların güvence altına alınmasını talep etmektedir.

"Toplantımız 23 Ağustos'u, güçlü bir Lokpal'ın oluşturulmasını da kapsayan, yolsuzluğa karşı etkin önlemler alınması talebiyle ülke çapında eylem günü ilan eder. Ülke çapında gerçekleştirilecek eylemler, demokratik hakların ve barışçıl protestoların gerçekleştirilmesi hakkının korunmasını da talep etmektedir."

Basın açıklamasında imzası bulunan partiler şunlar: Hindistan Komünist Partisi (Marksist), Hindistan Komünist Partisi, Telugu Desam Partisi, Tüm Hindistan Anna Dravida Munnetra Kazhagam, Biju Janata Dal, Janata Dal (S), Rashtriya Lok Dal, Tüm Hindistan İlerici Bloku ve Devrimci Sosyalist Parti.

(soL - Dış Haberler)