Avustralyalılardan Gazze'yle dayanışma

Filistin’e Özgürlük ve Adalet Koalisyonu tarafından Sidney’de düzenlenen protesto gösterilerine yüzlerce kişi katıldı. Gazze’ye düzenlenen saldırının yıldönümünde mumlar yakıldı, şiirler ve şarkılar söylendi.

Avustralya'daki Filistin’e Özgürlük ve Adalet Koalisyonu, İsrail’in Gazze’ye yaptığı saldırının yıldönümünde bir protesto gösterisi düzenledi.

Avustralya Komünist Partisi, Sosyalistler Birliği, Sosyalist Alternatif, Avustralya Maden ve İnşaat İşçileri Sendikası, Avustralya Deri İşçileri Sendikası ve bazı demokratik kitle örgütlerinin bir araya gelmesiyle oluşan Koalisyon’un etkinliği dün Sidney'de yerel saatle akşam 17:00’de başladı.

Town Hall Meydanı’nda toplanan örgütler sık sık "Filistin’e Özgürlük", "Hepimiz Filistinliyiz", "İsrail Filistin’den defol" sloganları attı.

Komite adına yapılan açılış konuşmasında Gazze’nin baskı altında olduğu, dost ülkelerden gelen yardımlara izin verilmediği belirtildi. İsrail’in 1,5 milyon Filistinliye uyguladığı “Topyekün Suçluluk Politikası”nı protesto etmek amacıyla bir araya gelindiğinin belirtildiği konuşmada, Gazze halkının ev, okul ve hastane yapma hakkının engellendiği vurgulandı.

Etkinliğe, Avustralya’daki Filistin elçisi Dr. İzzet Abdülhadi tarafından gönderilen mesajda ise, İsrail’in uyguladığı politikanın Birleşmiş Milletler kararlarına ve uluslararası yasalara aykırı olduğu belirtilirken, hiç bir ülkenin bu duruma ses çıkarmadığı söylendi. Ortadoğu’ya barışın gelmesinin Filistin sorununun çözümüne bağlı olduğunun altı çizilirken, Filistin’deki örgütlerin parçalanmasının sorunu daha da uzattığı belirtildi.

İşçi Partisi Eyalet Parlamento Üyesi Lynda Voltz ise yaptığı konuşmada, Gazze’nin en önemli sorununun Gazze’ye gönderilen yiyeceklerin ulaşmaması olduğunu belirtirken halkın yüzde 70’inin yoksulluk sınırının altında yaşadığını vurguladı.

Gazze’den Avustralya’ya
Protesto gösterisinin bir bölümünde Gazze’ye canlı telefon bağlantısı yapılarak Ekrem el Satarri ile görüşüldü. El Satarri farklı ülkelerden hastanelerin okulların onarımı için insanların Filistin’e geldiğini anlatırken bazı çocukların ve annelerin şu anda ilaçsızlıktan öldüğünü söyledi. Savaştan sonra 10 binden fazla Filistinlinin yaralandığı halde hala sağlık sorunlarının çözülmediğini belirten El Satarri, en temel ihtiyaç olan gıda maddelerinin sağlanamadığını vurguladı.

Avustralya Filistin Komitesi’nden Rami Meo da Filistin’deki kuşatmada katledilenler ve aileleri ölen çocuklar adına bir konuşma yaptı. Meo, İsrail’in Gazze’deki çocuklar için okullar ve yurtlar yapılmasına izin verilmediğini söyledi. Gazze’deki işsizlik oranının yüzde 80 olduğunu belirten Meo yakacak, içecek yiyecek sorununun bu kış koşullarında hâlâ çözülmediğini anlattı. Meo İsrail’in kendi güvenliğini çocukları, yaşlıları insanları öldürerek sağladığını vurguladı.

Yeşiller adına bir konuşma yapan Sylvia Hale de, bunun iki taraf arasındaki bir savaş olmadığını ifade ederken bunun İsrail’in savunmasız insanlara karşı saldırısı olduğunu belirtti. Ne Avustralya hükümetinin ne de eyalet hükümetlerinin bu konuda bir şey yapmadığını belirten Hale, hükümetin üçkağıtçı politikalarla hem kendini hem de halkını kandırdığını söyledi.

Konuşmaların ardından caddede bir yürüyüş düzenlenerek sloganlarla tekrar meydana dönüldü.  Şarkıların söylenerek halayların çekildiği etkinlik Gazze için bir gece tutulan nöbet ile sonlandırıldı.

(soL - Avustralya)