Göçmenler üzerinden kirli oyunlar

Türkiye ile AB arasında imzalanmak istenen “Geri Kabul Anlaşması”na tepki gösteren Göçmen Dayanışma Ağı (GDA) “VİZE RÜŞVETİNE HAYIR!” başlığıyla bir imza kampanyası başlattı.

AB ile Türkiye arasında imzalanmak istenen, kimi TC vatandaşlarına AB çapında vize muafiyeti sağlanması karşılığında, Avrupa’ya Türkiye üzerinden girdiği tespit edilen kayıtsız göçmenlerin Türkiye'ye geri gönderilmesini öngören “Geri Kabul Anlaşması”nın iki yüzlülük anlamına geldiğini söyleyen GDA, herkesi bir imza kampanyası ile bunu ifşa etmeye çağırdı.

Tüm insanların koşulsuz serbest dolaşım hakkına ve istediği yerde yaşama özgürlüğüne sahip olduğunu, kimsenin bu hak ve özgürlükleri kullanmaktan alıkonulamayacağını savunan GDA’nın websitesinde (http://www.gocmendayanisma.org/ ) yayınlanan imza metni şöyle:

“AB ülkelerinin birçok ülkeye şart koştuğu vize uygulamalarının, yurtdışına çıkmak isteyenler için bir eziyet ve aşağılanmaya dönüştüğünü hepimiz biliyoruz. Avrupa ülkelerine gitmek isteyenlere konsolosluk kapılarında reva görülenleri çoğumuz kişisel olarak da yaşadık.

Şimdi Türkiye hükümeti, AB ile bir vize muafiyeti anlaşması imzalamaya çalışıyor. Eğer gerçekleşirse, öncelikli olarak işadamı, işkadını, gazeteci, sanatçı ve akademisyen gibi kesimler Avrupa ülkelerine vizesiz seyahat edebilecek. Karşılığındaysa AB’nin uzun zamandır Türkiye hükûmetine imzalatmaya çalıştığı başka bir anlaşma dayatılıyor. “Geri Kabul Anlaşması” denilen bu düzenleme kabul edilirse, Avrupa ülkelerinde “kağıtsız” -yani belgesiz- konumda yakalanan ve Türkiye’den geçtiği tespit edilen göçmenler Türkiye’ye geri gönderilecek.

Seyahat etmeleri sakıncalı görülmeyen, ayrıcalıklı addedilen bir kesime yönelik vize muafiyeti karşılığında “yük” olarak nitelendirilen göçmen ve mültecilerin hayatları üzerinden bir pazarlık yapılıyor. Kimileri vizesiz yurtdışına gitme sevincini yaşarken, binlerce insan daha önce imzalanan Geri Kabul Anlaşmaları ile örneklerini Türkiye-Yunanistan sınırında gördüğümüz insanlık dışı muamelelere maruz kalacak alıkonma ve geri gönderme merkezlerine insan haklarına aykırı koşullarda süresi belirsiz bir şekilde kapatılacak.

Bizler, herkesin koşulsuz serbest dolaşım hakkına ve istediği yerde yaşama özgürlüğüne sahip olduğunu, kimsenin bu hak ve özgürlükleri kullanmasından ötürü alıkonulamayacağını veya sürekli sınır dışı edilebilir konumda tutulamayacağını savunuyoruz. Başkalarının zorla sınırdışı edilmesi, eziyet ve kahır çekmesi pahasına, bir kesime sağlanacak vize muafiyeti ayrıcalığını kabul edilmez buluyoruz.

Biz bu kampanyada imzası olanlar sunulan ayrıcalıktan yararlanıp yararlanamayacağımıza bakmaksızın, bu ayrımcı uygulamaya hep beraber karşı çıkıyor ve “vize rüşvetine hayır!” diyoruz.”
(soL - Hollanda)