"Türkiye sanılandan daha yoksul"

Oxford Üniversitesi'nin geliştirdiği "Çok Boyutlu Yoksulluk Endeksi" yöntemi ile yapılan hesaplamada, Türkiye'de sanılandan çok daha fazla yoksul olduğu sonucu çıktı.

Birleşmiş Milletler tarafından desteklen Oxford Yoksulluk ve İnsani Gelişme Girişimi (OPHI) tarafından yapılan çalışmada, "Çok Boyutlu Yoksulluk Endeksi" yöntemiyle Türkiye'deki yoksulluğun sanılandan çok daha fazla olduğu hesaplandı.

The Guardian gazetesinin haberine göre, endeks sonuçları Hindistan'ın sekiz eyaletindeki yoksul sayısının, Sahra altı Afrika olarak bilinen 26 ülkedeki yoksul sayısından daha fazla olduğunu gösterdi.

Araştırmada, yoksulluk sınırının yüksek olmasının temel nedeninin yetersiz beslenme olduğu kaydedildi.

Çalışmayı yürüten Oxford Yoksulluk ve İnsani Gelişme Girişimi (OPHI) Başkanı Dr. Sabina Alkire, endeks sonuçlarıyla ilgili yaptığı açıklamada yoksulluğun en belirleyici faktörlerinin eğitim, sağlık, beslenme gibi temel ihtiyaçların karşılanmasındaki sorunlar olduğunu vurguladı.

Aynı hesaplamada, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu birkaç ülkenin çok daha yoksul olduğu sonucu elde edilirken, haberde "Bazı ülkeler, yeni listedeki yoksulluk sıralamasında keskin düşüşler kaydetti. Türkiye, Mısır, Pakistan ve Fas'ta, yalnızca basit hane halkı gelirlerine göre yapılan çalışmalarda, çok daha fazla yoksulluk olduğu belirtildi. Öte yandan Tanzanya, Nikaragua, Özbekistan, Vietnam ve Çin gibi ülkelerdeki yoksulluk ise, çok daha az olarak kaydedildi. 104 ülke içinde 46. sırayı Çin alırken, Hindistan 63. sıra ile Togo'nun hemen arkasında, Haiti'nin ise önünde yer aldı" denildi.

(soL-Ekonomi)