TEKEL BAT'a devredildi

Büyük mücadelelere konu olan TEKEL özelleştirmesi dün tamamlandı. TEKEL, imzalanan sözleşme ile uluslararası sigara karteli British American Tobacco'ya devredildi.

soL (HABER MERKEZİ) 2003 yılında özelleştirme kararı alınan, iki kez özelleştirmesi iptal edilen, üçüncü özelleştirmesinin ihalesi 28 Şubat'ta yapılan TEKEL Sigara'nın uluslararası sigara karteli British American Tobacco'ya (BAT) devri tamamlandı.

Özelleştirme öncesinde Türkiye'deki pazar payı yüzde 9 olan BAT Türkiye sigara pazarının yüzde 48'ine hakim olacak. Böylelikle BAT, Philip Morris-Sabancı ortaklığının önüne geçerek Türkiye piyasasındaki en büyük sigara üreticisi haline gelecek.

TEKEL'in sigara bölümü için BAT tarafından verilen 1 milyar 720 milyon doların dün Ziraat Bankası kanalıyla devlete ödendiğini bildirdi.

İşçi kıyımı sürüyor

Diğer yandan haklarının korunacağı söylenen işçilerden emekliliği gelenler emekliye sevk edilmeye, diğer işçiler de özelleştirme kapsamına bulunmayan yaprak tütün işletmelerine aktarılmaya devam ediyor.

BAT'ın bilhassa özelleştirme karşıtı eylemlere katılan işçileri sigara fabrikalarına barındırmak istemediği ve hükümetle bu işçilerin başka yerlere aktarılması konusunda anlaştığı biliniyor. Önceki gün Tokat Sigara Fabrikası'nda çalışan işçiler yaprak tütün işletmelerine atandıkları için bir oturma eylemi düzenlediler.

TEKEL direnişinin başından beri Tek Gıda-İş sendikasında örgütlü işçiler tarafından yürütülen özelleştirme karşıtı mücadeleyi, CHP ve MHP işlerine geldiği gibi kullanmaya çalışmıştı. Bu konuda zaman zaman işçilerle sendika yönetimi karşı karşıya gelmiş, işçiler eylemlere gelen milletvekilleini ve sendika başkanını yuhalamışlardı.