EMO-JMO-MADENMO: ‘Özelleştirme kararı geri alınmalıdır’

2012’nin son büyük özelleştirmesi olarak anılan Seyitömer Termik Santrali ihalesi bugün yapıldı. Seyitömer ihalesini Çelik İnşaat kazanırken, özelleştirmeye karşı durmanın yurtseverlik görevi olduğunu kaydeden yapan meslek örgütleri ve sendikalar ÖİB önünde eylemleydi.

Seyitömer Termik Santralı’nın kömür sahasıyla birlikte özelleştirilmesine yönelik bugün gerçekleştirilen ihale Türk Enerji-Sen, Elektrik Mühendisleri Odası, Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası, Jeoloji Mühendisleri Odası ile Maden Mühendisleri Odası tarafından düzenlenecek ortak kitlesel basın açıklamasıyla protesto edildi.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı önünde saat 14.30’da yapılan eylemde, tüm dünyada enerji alanında yürütülen serbest piyasa uygulamaları sorgulanırken, AKP hükümetinin enerji alanında özelleştirmeleri sürdürmesine dikkat çekildi.

EMO-JMO-MADENMO: "Özelleştirme kararı geri alınmalıdır"
Meslek örgütleri ve sendikalar tarafından yapılan basın açıklamasında, 28 Haziran 2012 tarihinde TBMM‘de bir gece operasyonu ile torba yasanın içine termik santrallerin özelleştirilmesini sağlayan bir hüküm konulduğu kaydedildi.

Açıklamada, başta enerji alanında olmak üzere diğer sektörlerde de uygulanan neo-liberal politikaların ve özelleştirmelerin işsizliği, pahalılığı ve dışa bağımlılığı artırdığı, sanayileşmeyi engellediği, gelir dağılımını bozduğu, kamu kaynaklarının sermayeye aktarılmasının aracı olarak kullanıldığının defalarca görüldüğüne işaret edildi.

Kamu tekelinin yıkılarak yerine özel tekellerin oluşturulmasıyla halkın ve ülkenin gelecekte daha ağır bedeller ödeyeceğinin ifade edildiği açıklamada özelleştirmelerin ekonominin düzelmesine, devletin gelir elde etmesine olanak sunmadığı gibi daha az ve pahalı hizmet, daha fazla külfet ve daha fazla vergi olarak topluma döndüğü vurgulandı. Tüketiciye daha fazla elektrik faturası olarak dönecek olan bu uygulamalar sayesinde, yerli ya da yabancı sermayenin özelleştirmelerin kaymağını yediği belirtildi.

“Özelleştirmeye karşı durmak yurtseverlik görevidir”
Bugüne kadar yaşanan deneyimlerden ders alınarak, merkezi ve stratejik bir planlamayla geleceği kurgulayarak, ülkenin özgün koşullarına uygun, insan odaklı ve kamu yararı öncelikli enerji politikalarının bir an önce hayata geçirilmesinin ifade edildiği açıklamada, bu yanlış uygulamalara karşı mücadele etmenin ve karşı durmanın öncelikle bir yurtseverlik görevi olduğu vurgulandı.

“Özelleştirmelere karşı mücadelemizi sürdürmeye kararlıyız”
Enerjinin temel bir insan hakkı olduğunun bilinciyle, kamu çıkarını savunmayı temel ilke olarak gören sendikalar ve meslek odaları, yeraltı -yerüstü kaynaklarının talanına, enerji güvenliğinin yok edilmesine ve enerji sektörünün dış kaynaklara bağımlılığının daha da artmasına yol açacak bu uygulamalara karşı mücadelelerini sürdüreceklerini belirterek, hükümeti bu yanlışlıktan dönmeye davet ettiler.

İhale Çelikler Taahhüt İnşaat’ın oldu
2012’nin son büyük özelleştirmesi olarak anılan Seyitömer Termik Santrali ihalesinde en yüksek teklif 2 milyar 248 milyon dolarla Çelikler Taahhüt İnşaat ve Sanayi A.Ş.’den geldi.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığında, Elektrik Üretim A.Ş.’ye (EÜAŞ) ait Seyitömer Termik Santrali ile Santral tarafından kullanılan taşınmazların, Seyitömer Linyitleri İşletmesi tarafından kullanılan taşınır ve taşınmazların nihai pazarlık görüşmeleri gerçekleştirildi. Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu’nun komisyon başkanlığı yaptığı ihaleye 16 firma katıldı.

Anka’nın haberine göre, ihalede 1 elemeli 3 elemesiz tur gerçekleştirildi. Elemeli turların ardından açık artırmaya geçildi. Açık arttırma başlangıç tutarı 1 milyar 912 milyon dolar olurken artırım aralığı 2 milyon dolar oldu. Açık arttırma bölümünde ihaleye en yüksek teklif 2 milyar 248 milyon dolarla Çelikler Taahhüt İnşaat ve Sanayi A.Ş.’den geldi. Böylece ihale teknik olarak sonuçlanmış oldu.

(soL- Haber Merkezi)