Ekonomide "eksen kaydı"

AKP hükümeti döneminde ihracatın ağırlığı AB’den Ortadoğu’ya kayarken, ISO 500 rakamları da ekonomideki “eksen kayması”nı doğruluyor.

Türkiye ekonomisinde Ortadoğu ve İslamcı sermaye ağırlığının giderek artmakta olduğuna ilişkin veriler artıyor.

Türkiye Ekonomi Politikaları Vakfı (TEPAV) tarafından yayımlanan son bir çalışmada Türkiye ihracatında Avrupa karşısında Ortadoğu ağırlığının arttığına dikkat çekilirken, dün açıklanan ISO 500 rakamları İslamcı sermayenin AKP dönemindeki yükselişini belgeliyor.

“Eksen Ortadoğu’ya kayıyor”
TEPAV tarafından yayınlanan “AB Pazarındaki İhracat Kayıpları” başlıklı çalışma, Türkiye ekonomisinin dünya ortalamasına nazaran kırılgan yapısına dikkat çekerken, Türkiye ihracatında odak değişikliği tespitinde de bulundu.

Çalışmaya göre, kriz döneminde ihracatı dünya ortalamasının üzerinde daralan Türkiye, nispi ekonomik hareketlenmenin görüldüğü son dönemde ihracat artışına eşlik edemiyor. Bunun yalnızca kurdaki değerlenmeden kaynaklanmadığını vurgulayan çalışma, kur seviyesinin kriz öncesi döneme nazaran daha düşük olmasına rağmen ihracatın düşük seviyelerde olduğuna dikkat çekiyor.

AB’nin ihracatta ağırlığının düştüğüne ve Ortadoğu ülkelerinin ağırlığının arttığına da değinen çalışma, bu odak kaymasında hükümetin ihracat pazarlarını çeşitlendirme çabalarının etkili olduğuna değiniyor. Çalışmada ayrıca, dünya ekonomisinde AB etkisinin azalması ve uluslararası şirketlerin Ortadoğu’ya yönelmelerinin de Türkiye’nin odak değiştirmesinde etkili olduğunun altı çiziliyor.

İSO 500’de hükümet-cemaat saadeti
İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından her yıl yayımlanan ve Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşunu sıralayan İSO 500 çalışması, hükümet yandaşı-İslamcı sermayenin çarpıcı biçimde yükselişine tanıklık etti.

Listeye 2009’da İslamcı Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) üyelerine ait 31 firma girdi. Dernekten verilen bilgiye göre derneğin ilk kurulduğu yıl olan 1990’da bu sayı 8, 2007’de ise 23 idi.

Öte yandan, Fethullah Gülen cemaatinin sermaye kuruluşu Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), 2009 listesinde 45 şirketiyle yer alıyor. 2005 yılında kurulan derneğin kısa sürede bu ağırlığa erişmesi, cemaatin Afrika ve Ortadoğu’ya yönelik hükümet destekli girişimlerle kazandığı gücü gösteriyor.

(soL-Haber Merkezi)