Dolandırıcı olduklarını kabul ettiler

Merill Lynch, Goldman Sachs ve Deutsche Bank, müşterilerini aldattıklarını kabul ederek, sattıkları milyarlarca dolarlık menkulü geri almayı kabul etti.

soL (HABER MERKEZİ) ABD'deki mortgage krizinin çalkantıları sürerken, Merill Lynch, Goldman Sachs ve Deutsche Bank, açık artırmayla sattıkları milyarlarca dolarlık menkul kıymeti geri almayı kabul etti.

Böylelikle dev bankaların sattıkları menkul kıymetlerin değerleri konusunda müşterilerini yanılttıkları iddiasıyla yürütülen ve beş aydır süren soruşturma çerçevesinde uzlaşmaya varılan banka sayısı sekize çıktı.

Toplam 57 milyar dolarlık skandal
Soruşturma açılan bankalar, müşterileri yanlış bilgilendirmek ve güvende olmayan menkul kıymetleri güvende gibi göstermekle suçlanıyor.

Merill Lynch, Goldman Sachs ve Deutsche Bank'den önce Citigroup, JP Morgan Chase, Morgan Stanley, UBS ve Wachovia bankaları açık artırmayla satılan riskli menkul kıymetleri geri almak için anlaşmaya varmıştı.

New York Başsavcısı tarafından yapılan açıklamada, üç kurumla varılan son anlaşma ile toplam 57 milyar dolar değerindeki menkul kıymetin geri alınacağı belirtildi.

Para cezası ödeyecekler
Savcılık ile anlaşmaya varan kurumlar, ayrıca para cezası ödeyecekler. Buna göre Merill Lynch 125 milyon, Goldman Sachs 22,5 milyon, Deutsche Bank ise 15 milyon dolar ceza ödeyecek ve yıl sonuna kadar dava konusu olan menkul kıymetleri geriş alacaklar.

Böylelikle ödenecek toplam para cezası da 360 milyon dolara ulaşmış oldu.

SOruşturmanın henüz bir sonuca ulaştırılmamış olan Bank of America ayağı ise sürüyor. Ayrıca önümüzdeki hafta denetçiler açık artırma ile menkul değer satışı yapan kırktan fazla broker şirketinin hesaplarını incelemeye alacak.