Dış ticaretin yarısı İstanbul'dan

İstanbul, yılın ilk dört ayında Türkiye'nin toplam ithalat ve ihracatının yarısından fazlasını gerçekleştirirken, tek başına 12 milyar dolar açık verdi. Sanayi kentleri en fazla ithalat yapan iller arasında yer aldı.

soL (HABER MERKEZİ) Yılın ilk dört ayında Türkiye toplam 22,5 milyar dolar dış ticaret açığı verirken, bu açığın yarısından fazlasını 12 milyar dolar ile tek başına İstanbul verdi. Böylelikle Türkiye ithalat ve ihracatının yüzde 54'ünü yapan İstanbul, dış ticaret açığında da aynı oranda pay sahibi oldu.

Rakamlar aynı zamanda Türkiye'de sanayinin ithalat bağımlılığına da işaret ediyor. En fazla ithalat yapan iller arasında, birinci İstanbul'un ardından sırayla Kocaeli, Ankara, Bursa, İzmir, Gaziantep ve Hatay geliyor. Sanayi kentlerinin aynı zamanda en fazla ithalat yapan kentler olması Türkiye sanayisinin ithalata bağımlılığı konusunda bir gösterge teşkil ediyor.

Ortaya çıkan tablo, aynı zamanda bölgesel eşitsizliğin boyutunu da gösteriyor. İhracatın yüzde 87,3'ü, ithalatın ise yüzde 93'ü on il tarafından gerçekleştirilirken, Bitlis ve Tunceli'nin neredeyse hiç ithalat ve ihracat yapmadıkları, dolayısıya açık da vermedikleri tespit edildi.