'Ambargo ile ticaret durmaz'

İslam Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası’nın yönetimi İstanbul’da toplandı. Toplantıya katılan İran Ticaret, Sanayi, Maden ve Tarım Odası Başkanı Mohammad Nahavandian ambargonun Türkiye ile ticareti durduramayacağını dile getirdi. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 30 milyar dolar olması hedefleniyor.

İslam Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası'nın (ICCIA) 15. Yönetim Kurulu Toplantısı'na katılmak için İstanbul’a gelen Mohammad Nahavandian yaptırımların Türkiye ile olan ticareti durdurma şansının olmadığını belirtti.

Türkiye ile İran arasındaki büyüyen ticarete ABD’nin tepkisi artarken konuyla ilgili açıklamada bulunan Nahavandian, yaptırımların,Türkiye ile olan ticareti durdurma şansının olmadığını dile getirdi. Küresel ekonominin daha fazla ticarete ihtiyacı duyduğunu belirten Nahavandian, yaptırımların yalnızca o ülkeye değil aynı zamanda ticaret partnerlerine de zarar verdiğini ifade etti.

ABD tarafından uygulanan ambargoya rağmen altın ihracatının katkısıyla 2011 yılında 10 milyara dolara ulaşan İran ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 5 yıl içinde 30 milyar dolara ulaşmasının hedeflendiği ifade ediliyor.

“İran ile Türkiye arasında yalnız ticaret değil, yatırım da artıyor”
İran ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin zamanla büyüdüğüne dikkat çeken Nahavandian, yalnızca ticaret tarafında değil, yatırım tarafında da ilişkilerin geliştiğini ve Türkiye'ye yatırım yapan çok sayıda İran şirketi olduğunu ifade etti.

Kendilerinin de Türkiye'de hâlihazırda nakliyat alanında yatırımları olduğunu belirten Nahavandian, gelecek yılarda inşaat, turizm ve enerji alanlarında da yatırım yapmayı planladıklarını açıkladı.

Nahavandian, “Yaptırımların, Türkiye ile ticareti durdurma şansı yok. Bu yaptırımların amacı, İran hükümetinin politik davranışını değiştirmek ise bu başarılabilmiş değil. Yani son tüketicinin maliyetlerini arttıran bu tür yaptırımlar oldukça gereksiz” şeklinde konuştu.

Nahavandian, politik farklılıklardan kaynaklı gerginliklerin görüşmeler ve diplomatik yaklaşımlarla giderilmesi gerektiğinin altını çizen Nahavandian, işlem maliyetlerini ya da uluslararası ticaretteki kısıtlamaların çözüm olmadığını dile getirdi.

Katarlılardan İstanbul’a İslami otel
Öte yandan, toplantıda Katarlı yatırım grubu Retaj, Türkiye'de turizm sektörüne katılacağını açıkladı. Retaj Yönetim Kurulu Üyesi Mohammed bin Johar Al-Mohammed, Türkiye için planladıkları yatırım tutarının 500 milyon dolar olduğunu söyledi.

Al-Mohammed “Gelecek hafta Retaj adlı ilk otelimizi açacağız. İslami otelcilik anlayışıyla işleyecek. İlk olarak otel kiralayacağız, daha sonrasında inşa etmeye de başlayacağız. 10 yıl içinde 500 milyon dolarlık yatırım planlıyoruz” dedi.

(soL- Haber Merkezi)