AB: IMF’nin kriz parasını iki katına çıkaralım

AB liderleri ek yardım paketleri yerine IMF'nin daha da öne çıkmasını istediklerini açıkladılar.

soL (HABER MERKEZİ) Brüksel'de toplanan AB liderleri, G20 ülkelerine, zor durumdaki ülkelere yardım için ayrılan IMF parasının iki katına çıkarılması için çağrıda bulundular. AB liderleri, IMF'nin kriz parası için önerdikleri paranın 75 milyar avrosunu bizzat temin edeceklerini bildirdiler. Avrupa dışındaki ülkeler için ayrılan kriz fonunu da iki katına (50 milyar avro) çıkardılar.

İki günlük Brüksel toplantısı, dünyanın en büyük ekonomilerine sahip ülkeleri, 2 Nisan'da Londra'da gerçekleşecek olan G20 zirvesine hazırlanırken gerçekleşti. AB liderleri, uluslararası eylem planını koordine etmenin "sürdürülebilir ekonomik büyümeye hızlı bir geri dönüş" için kritik olduğunu söylediler.

Ancak, AB bloğu, ulusal ekonomileri canlandırmak için daha fazla para harcamaları yönündeki ABD önerisine sıcak bakmadığını bildirdi. Şimdilik, Aralık ayında yürürlüğe sokulan 200 milyar Euro'luk canlandırma paketinin 2009 ve 2010'daki etkilerini değerlendirmek istediklerini ve asıl olarak global finans sistemindeki reformlara odaklanmak gerektiğini açıkladılar.

Avrupa Birliği dönem başkanlığını yürüten Çekoslovakya'nın başbakanı Mirek Topolanek, basın toplantısında, "Krizden özellikle etkilenen ülkelere yardım gerekiyorsa, onlara yardım etmek için böyle bir olanak var. Krize daha etkili müdahale etmesi için IMF'ye 75 milyar avro gönüllü borç veriyoruz" açıklamasında bulundu.

Avrupa Komisyonu başkanı Jose Manuel Barroso, şu anda elde bulunan 25 milyar avronun varolan kredi taleplerini karşılayacağını, açıklanan 75 avroluk krediyle de AB'nin "olası taleplere yanıt verebileceğini göstermek" istediğini açıkladı. Barroso, AB zirvesinin "güven ve dayanışma mesajı" verdiğini de ekledi.

Topolanek, Washington'un ısrarla önerdiği ek canlandırma paketine sıcak bakmadıklarını açıkladı. Topolanek, "G20 zirvesinin hedefinin uluslararası sermaye pazarında daha iyi bir düzenleme yapmak olması gerektiğini" söyledi. Ayrıca, AB liderlerinin bu konuda "görüş birliği içinde" olduklarını ve canlandırma planlarına karşı "ihtiyatlı yaklaşacaklarını" bildirdi.

AB'nin özü sözü bir
AB'nin "her türlü korumacı önlemden uzak durmak" yönündeki tavsiyeleri, Renault otomotiv şirketinin üretim merkezlerinden birini Slovenya'dan Fransa'ya taşıyacağı açıklamasıyla gölgelendi. Fransa, geçen ay, fabrikalarını kapatmadıkları sürece Renault ve Peugeot Citroen şirketlerine üçer milyar avroluk kredi vermeyi kabul etmişti.