Zelaya ülkesinin sınırlarında

İşbirlikçi Honduras muhalefeti ve ordusunun ABD’nin desteğiyle ülkesinden kovulan ve iktidardan indirilen Manuel Zelaya, dün ülkesinin sınırlarına dayandı.

28 Haziran günü askeri bir darbeyle Honduras'dan uzaklaştırılan anayasal devlet başkanı ikinci kez ülkesine dönmeye çalışıyor. Bilindiği gibi 4 Temmuz günü havayoluyla başkent Tegucigalpa'ya inmeye çalışan Zelaya ordu birliklerinin engellemeleri yüzünden başarılı olamamıştı. Onu karşılamak isteyen göstericilere açıklan ateş sonucu 1 kişi de hayatını kaybetmişti.

28 Haziran’da darbeyle indirilen ve ülkesinden sürülen Zelaya’nın Honuduras’a yeniden girmeye çalıştığı günün ayrıca tarihsel bir anlamı da bulunuyor. Önceki gün Nikaragua’da bulunan Honduras büyükelçiliğinden basına yaptığı açıklamada yasal olarak başkanı olduğu ülkesine iktidara geldiği tarih olan 24 Temmuz’da yeniden gireceğini açıkladı. 24 Temmuz’un ayrıca Latin Amerikan’ın devrimci tarihinde büyük rol oynayan Simon Bolivar’ın 215. doğum günü olması da Zelaya’nın bu tarihi seçmesinde etken oldu.

Ulusal ve uluslararası basınla birlikte bir konvoyla birlikte yola çıkan Zelaya’ya Honduras Dışişleri Bakanı Patricia Rodas, Sandinist Hareket liderlerinden Eden Pastora ve Venezuela Dışişleri Bakanı Nicolas Maduro eşlik ediyor. Görev süresinin dolacağı Ocak ayına kadar ülkenin yasal devlet başkanı olduğunu ve görevini yerine getirmek üzere ülkesine döndüğünü belirten Zelaya, “Elimde beyaz bayrakla ülkeme dönüyorum” diyerek görüşmeler konusunda açık olduğuna da belli etti.

Zelaya kalabalık bir grupla çıktığı 144 km’lik yolda Esteli, Somoto ve Ocotal şehirlerini aşıp Honduras’ın sınır ili olan El Paraiso’ya ulaşacak. Ancak Zelaya’nın sınırı ne zaman geçeceği bilinmiyor. El Paraiso Belediye Başkanı Ovidio Seguro da bir açıklama yaparak başkanlarının gelişini selamladı ve “Başkan Zelaya buraya gelecek, hiçbir şüphemiz yok” dedi. Bölge televizyonu Channel 20’ye konuşan Seguro “Tüm Honduras halkı El Paraiso’da başkanını bekleyecek” dedi.

Zelaya’nın yola çıkmadan önce Honduras halkını sınıra çağırmasına yönelik Honduras’taki darbe yönetiminden de açıklama geldi. Güvenlik Bakanlığı sözcüsü Daniel Molina konuya dair yaptığı açıklamada Zelaya’nın ülkeye girmesiyle tutuklanacağını belirtti. Sınırda alınan güvenlik önlemlerinin sorumlusu olan Yarbay Gavilan Soto ise “Tutuklamaya dair bir emir almadık, burada güvenliği sağlamak için bulunuyoruz” dedi. Bakanlığın ve askeri yetkilinin açıklamalarının çelişkili olması ise ülkedeki darbe yönetiminin karar alma konusunda keyfiliğini ortaya koydu.

Zelaya ise tutuklanma ya da suikast ihtimallerine yönelik olarak “Demokrasi için her ne bedel ödenmesi gerekiyorsa ödemeye hazırım. Honduras halkını ve ailemi bu baskı ve katliamla başbaşa bırakamam” dedi.

Yollar kapanıyor
Zelaya’yı karşılamak üzere birçok noktadan yola çıkan Zelaya destekçisi Honduraslılar askerin bariyerleriyle yüzyüze geldi. Gün içinde Zamorano Vadisi’nden yola çıkıp sınıra gitmek isteyen 7 otobüsün durdurulduğu bilgisi alınırken Zelaya’yı karşılamak isteyenlerin otobüslerden ini 14 kilometrelik yolu yürüyerek gittikleri bildirildi.

Darbeye karşı grev
Zelaya’nın ülkeye dönüşünü açıklamasından önceki gün de Honduras’ın 3 büyük sendikası darbeye karşı 2 gün sürecek olan bir greve gideceklerini açıklamış, grev Perşembe gününden itibaren başlamıştı. Kentte ve kırda 250 bin işçinin katıldığı grev darbeye karşı güçlü bir muhalefetin olduğunu göstermeyi hedeflerken Sendikalar Federasyonu CUTH Genel Sekreteri Israel Salinas grevin bir amacının da üretimi, ulaşımı ve ticareti durdurarak tepkilerini göstermek olduğunu ifade etti. Salinas “Zelaya, yoksulların yanında olan ilk başkanımızdır” dedi ve ekledi, “23 gündür sokaklardayız ve muhalefetimiz günbegün büyüyor.”

(soL-Dış Haberler)