Venezuela'dan Clinton'a cevap

Venezuela Dışişleri Bakanı Maduro, ülkesini Latin Amerika'da silahlanma yarışını başlatmakla suçlayan ABD Dışişleri Bakanı Clinton'a cevap verdi.

Venezuela Dışişleri Bakanı Nicolas Maduro, ülkesini Latin Amerika'da silahlanma yarışını başlatmakla suçlayan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'a cevap verdi. Maduro, "Kolombiya'ya 7 askeri üs kuran bir ülkenin Dışişleri Bakanı nasıl Venezuela'yı silahlanma yarışına katılmakla itham edebilir?" diye sordu. Maduro Clinton'un sözlerinin ahlaki veya siyasi olarak hiçbir temeli olmadığını da sözlerine ekledi.

ABD'nin gizli bir anlaşmayla üs kurduğu Kolombiya aynı zamanda bu ülkeden silah alımı yapıyordu. ABD'nin desteğini alan Kolombiya Ekvador sınırını ihlal ederek masum sivilleri katletmişti. Kolombiya'ya yönelik ABD ve İsrail'in maddi ve siyasi desteği Brezilya, Arjantin, Bolivya ve Venezuela'yı sırasıyla, Fransa, İspanya ve Rusya ile silah anlaşmaları yapmaya yöneltmişti.

Öte yandan Honduras darbesi de bölgedeki ülkeleri güvenlik önlemlerini arttırmaya iten bir diğer faktör.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton daha önce Hugo Chavez yönetimini Latin Amerika'da silahlanma yarışını başlatmakla suçlamış, suçlama gerekçesi üstü kapalı olarak Venezuela'nın Rusya'dan hava savunma füzeleri alması olmuştu. Hafta başında Venezuela'nın bu tutumunun kendilerinde "kaygı" yarattığını anlatan Clinton, "bölgede silahlanma yarışı daha nereye kadar gidecek?" diye sormuştu.