"Uyuşturucu satıcıları serbest bırakılıyor"

Afganistan’da narkotik suçlara bakan kıdemli yargıç Mehro Hamit, Karzai’yi organize suçlara karşı tolerans göstermekle itham etti.

Karzai, Nisan ayında yayımladığı bir talimatta, 180 kilo eroinle yakalanan ve 16 ila 18 yıla hapse çarptırılmış beş adet uyuşturucu satıcısını serbest bırakmıştı. Serbest bırakılanlardan birisi olan Bilal Veli Muhammed, güçlü bir aşiret reisi olan ve aynı zamanda Karzai’nin seçim kampanyasının sorumlusu olan Hacı Din Muhammed’in yeğeni.

Kendisinden önceki yargıç olan ve rüşvet almayı reddettiği için kimliği belirsiz kişilerce geçtiğimiz sene öldürülen Alim Hanif anısına The Daily Telegraph’a konuşan Hamit, “bir hükümetin başarılı ve bir ülkenin hukuk devleti olabilmesi için, öncelikle ülkeyi yöneten insanın yargıçların kararını desteklemesi gerekir” dedi. “Eğer dürüst yargıçlar işlerini dürüstçe yapıyor ve suçluları ortaya çıkarıyorken, bir kararname ile bu suçlular salınıyorsa, elde hiçbir şey kalmıyor demektir” diye ekleyen yargıç, “böylece bütün çalışmalar boşa gidecek, adalet sisteminin en tabanında genç insanların çabaları çöpe atılacaktır” diye konuştu.

“Savcıların ve hâkimlerin sürekli ölüm tehdidi ile yaşadığını” iddia eden Mehro Hamit, Hillary Clinton’ın Afganistan’ı bir “narko-devlet” olarak tanımladığını da sözlerine ekledi.

Hamit, “Afganistan’a adaleti getirmenin en önemli iş olduğunu”, söylerken, “bunu hiçbir güç engelleyemez” diye konuştu.

(soL – Dış Haberler)