Sınırda provokasyon an meselesi

Türkiye-Suriye sınırı boyunca, El Kaide bağlantılı militanlarla ÖSO’ya bağlı bazı tugaylar arasında çatışmalar yaşanıyor. ÖSO’nun Türkiye’nin yardımlarıyla ele geçirdiği sınır kapıları ise El Kaide’nin misillemesine oldukça açık.

(soL - Dış Haberler) Suriye’nin kuzey sınırı boyunca El Kaide bağlantılı Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) ile kendilerine Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) adını veren gruba bağlı bazı tugaylar arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Önceki gün ÖSO militanları, Hatay’daki Cilvegözü Sınır Kapısı’nın karşısına düşen Bab el Hava’ya birkaç kilometre mesafedeki Hanano’da IŞİD militanlarıyla çatıştı. Çatışmada, aralarında IŞİD’in Libyalı emiri Ebu Abdullah el Libi’nin de bulunduğu 13 kişinin öldüğü belirtiliyor. IŞİD ile ÖSO arasındaki çatışmalar, Lazkiye, İdlib, Halep, Rakka ve Haseki kentine yayılmış durumda. Geçtiğimiz hafta içinde IŞİD, ÖSO’ya bağlı Kuzey Fırtınası’nın elindeki Azaz kasabasına saldırmış, ardından Tevhid Tugayı’nın araya girmesiyle çatışmalar durulmuştu. Ancak Kuzey Fırtınası IŞİD’in varılan ateşkesi ihlal ettiğini ve esir aldıklarını serbest bırakmadığını açıkladı. Türkiye’ye 5 kilometre mesafedeki kasabada, yeni çatışmaların başlaması an meselesi.

IŞİD, geçtiğimiz Temmuz ayında da yine bu gruba ait, Gaziantep’te bulunan Karakamış Sınır Kapısı’nın karşısına düşen Cerablus’u ele geçirmişti.
Hanano’daki saldırının ardından, IŞİD’in misilleme yapması bekleniyor. Bu da geçtiğimiz hafta Bab el Hava’daki saldırının tekrarlanmasına neden olabilir. Bu bombalı saldırıda 7 kişi ölmüş, 20 kişi de yaralanmıştı. Daha önce de El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi, El Faruk Tugayı ve Ahrar’uş Şam’ın kontrol ettiği bu kapıya bombalı saldırı düzenlemişti.

Suriye’ye açılan Türkiye’nin sınır kapılarının çoğu, 2012 yılının yaz aylarında ele geçirildi. Bu saldırılara Türkiye aktif destek vermişti. AFP muhabiri, Bab el Hava ve Azaz’da bulunan Bab es Selam kapılarının Türkiye’den otobüslerle gelen cihatçılar tarafından ele geçirildiğini gördüğünü yazmıştı.

Gül: Müsaade etmeyiz
Türkiye’nin cihatçı gruplara verdiği destek, henüz kesilmiş değil. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda bugün yapacağı konuşma için New York’a hareketi sırasında dün gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı, Milli Güvenlik Kurulu toplantılarında radikalizm ve terörizm konularında alınacak önlemleri masaya yatırdıklarını söyledi. Gül, “Kesinlikle böyle bir şeyi tolere edemeyiz. Sadece Suriye’ye değil, bütün bölgeye tehdit oluşturacak ilerideki bir yapılanmaya, gelişmeye müsaade edemeyiz” diye konuştu. Sınırdaki El Kaide varlığını “tehdit” olarak nitelendiren Gül, ikaz edilmesi gereken herkesi ikaz ettiğini belirtti. Suriye’nin kuzeyindeki El Kaide bağlantılı grupların varlığı özellikle Temmuz ayından sonra artış kaydetti. Kürtlerin yaşadığı kasabalara ve şehirlere saldıran bu militanlar, ÖSO ile ortak hareket ederek Lazkiye’de de Alevi köylerinde katliam yapmıştı. Bu saldırı dalgasından önce Suriye kaynakları, binden fazla militanın Türkiye üzerinden Suriye’ye giriş yaptığını açıklamış, PKK’ye yakınlığı ile bilinen Demokratik Birlik Partisi (PYD) de birçok defa, hükümetin el Kaide’ye verdiği desteği gündeme getirmişti.

Putin’den uyarı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de gündeminde Suriye’deki radikal İslamcı militanlar vardı. Tacikistan’da Güvenlik Anlaşması Organizasyonu toplantısında konuşan Putin, Batı’nın potansiyel sonuçlarına dikkat etmeden, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı devirmek için militanları desteklediğini belirtti. Suriye’deki İslamcı militanların “buharlaşmayacağını” söyleyen Putin, özellikle Müslüman nüfusa sahip ülkeler açısından ciddi bir güvenlik sorununun kapıda olduğunu kaydetti.

‘BM müfettişlerine saldırı olabilir’
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Çin Devlet Televizyonu’na yaptığı açıklamada, BM’nin Suriye’deki kimyasal silahlarla ilgili karar tasarısı hakkında endişeli olmadığını kaydetti. Suriye’nin, bağımsızlığından bu yana imzaladığı anlaşmalara uyduğunu ifade eden Esad ABD, Fransa ve İngiltere’nin “Suriye’ye karşı savaşı kazanmak istediklerini” belirtti. Esad ayrıca, kimyasal silahların imhası için çalışacak BM heyetinin de militanların saldırısına uğrayabileceğini söyledi. Geçtiğimiz ay kendilerine Özgür Suriye Ordusu adını veren grubun komutanlarından Kasım Sadettin, BM heyetini ülkeye sokmayacaklarını söylemişti.