Sincan Özerk Bölgesi'nde gerilim tırmanıyor

Çin'in Sincan bölgesinde gerilim yeniden tırmandı. Uygurların sözcüleri tuhaf iddialarda bulunurken, Çin hükümeti de diğer ülkelerden Rabia Kadir'in faaliyetlerini kolaylaştırmamalarını istedi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jiang Yu basına yaptığı açıklamada, diğer ülkelerden, Sincan Özerk Bölgesi'nde Temmuz ayında yaşanan gerilimi körüklemekle suçladığı Uygur lideri Rabia Kadir'in Çin karşıtı ayrılıkçı faaliyetlerini kolaylaştırmamaları isteğinde bulundu.

Jiang, "ilgili tarafların onun gerçek mizacını görebilmelerini ve ona bir kürsü sağlamamalarını veya Çin karşıtı ayrılıkçı faaliyetlerini kolaylaştırmamalarını umarız" derken, Kadir'in, Çin makamlarının Uygurlara baskı yaptığı yönündeki iddialarının, Çin'in ülkedeki etnik gruplara ilişkin politikalarını karalamak için uydurulmuş, yorum yapmaya bile değmeyecek yalanlardan ibaret olduğunu belirtti.

"Şırıngalı saldırı" protestoları
Çin devlet televizyonunun bugün, 20 Ağustostan beri kendilerine şırınga batırıldığını söyleyen 476 kişinin tedavi için sağlık kurumlarına başvurduğunu duyurmasının ardından, Sincan Özerk Bölgesi başkenti Urumçi'de yeniden protesto gösterileri başlaması üzerine, polis, Çin kökenlilerin evlerinden çıkmamaları uyarısında bulundu.

Uygurlardan saçma iddialar
Doğu Türkistanlılar Derneği Başkanı ve Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk, Sincan Özerk Bölgesi'nde Çin Hükümetinin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde 5 Temmuz'da yaşanan olaylar sonrası Uygur halkına yönelik sistemli bir yok etme politikası uyguladığı iddiasına bulunarak, Uygurların yaşananları protesto etmek için dün de Urumçi'de sokaklara döküldüğünü söyledi.

Tümtürk, bugün düzenlediği basın toplantısında ayrıca, "birkaç gündür Urumçi şehrinde özellikle Uygurların yoğunlukta olduğu yerlerde Çinliler ellerindeki mikrop taşıyan şırıngaları Uygurlara rastgele batırmaya başlamış, bu olaylar halkta çok büyük infial uyandırmıştır. Bunun sonucunda gösteriler başlamıştır. 5 Temmuz'da başlayan olaylarda tutuklananlara işkence uygulandığı yönünde de bilgiler geliyor. Tutuklamaların da devam ettiğini de duyuyoruz. Hür dünya ve Birleşmiş Milletler, Çin'e 'dur' demezse, yine binlerce insan hayatını kaybedebilir" dedi.

Seyit Tümtürk konuşmasında başka inanılmaz iddialara da yer verdi. Tümtürk, Çin hükümetinin geçtiğimiz hafta Sincan Özerk Bölgesi'nde başlattığı aşı kampanyasında, Uygur kökenli ilkokul öğrencisi çocukların 850'sinin aşıdan olumsuz etkilendiği, bunlardan bir kısmının da öldüğü iddiasında bulundu.
(soL - Dış Haberler)