Savaş habercisi tatbikatlar

Kuzey Kore ve Güney Kore arasındaki gerilim, ABD ve Çin'le düzenlenecek ortak tatbikatlarla karşılıklı güç gösterisi haline geliyor.

Mayıs ayının sonlarında Güney Kore’nin Kuzey Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin karasularını ihlal etmesiyle ilişkiler gerilmiş, iki ülke arasında savaştan söz edilir olmuştu. Küba eski Devlet Başkanı Fidel Castro, gerginlikte KDHC’nin sorumluluğu olmadığını, bu duruma bölgede askeri faaliyetler yürüten ABD’nin neden olduğunu vurgulamıştı.

KDHC’nin Mart ayında Sarı Deniz’de kendi donanmasına ait bir gemiyi batırdığını öne süren Güney Kore, iki ülke arasındaki askerden arındırılmış bölgede askeri tatbikat başlatınca artan gerilim, KDHC’nin askeri önlemleri artırmasına neden olurken, ABD Devlet Başkanı Barack Obama yaptığı açıklamayla Güney Kore’ye sonuna kadar destek olacağını açıkladı. ABD Savunma Bakanlığı da Haziran ve Temmuz aylarında ABD ve Güney Kore’nin birlikte tatbikat düzenleyeceğini bildirmişti.

Associated Press ajansının verdiği bir habere göre, Güney Kore’nin askeri harcamalarını artırmasına yönelik çalışmaları Güney Kore’nin savaş hazırlığına girdiği konusunda şüphe uyandırdı. Haberde Güney Kore Savunma Bakanı’nın gelecek yılın askeri bütçesinin 25.8 milyar dolar olması için talepte bulunduğu ve adı verilmeyen bir askeri yetkilinin ise Güney Kore’nin zaten zayıf olan KDHC askeri gücü karşısında gücünü artırmak istediği belirtiliyor. Güney Kore’nin askeri harcamaları geçen yılki artış olan yüzde 3.6’dan yüzde 6.9’a çıkarmayı hedeflemesi ise pek çok çevre açısından halihazırda barış anlaşması imzalamamış iki ülkenin yeniden savaşa gireceği olarak yorumlanıyor.

Çin de tatbikat hazırlığında
İki ülke arasındaki gerginliğin tırmandığı günlerde itidal çağrısında bulunan Çin ise bu hafta içinde Doğu Çin Denizi’nde askeri tatbikat yapacağını, hakiki mühimmatla yapılacak olan bu tatbikatın, Güney Kore ile ABD’nin Sarı Deniz’de yapacakları tatbikatla hiçbir ilgisi olmadığını belirtti. Ancak iki ülkenin Çin karasularına yakın kritik bir noktada yapacağı “savaş oyunu” endişeyle karşılanıyor. ABD’nin özellikle nükleer güç taşıyan hava taşıtlarını kullanacağı söylentisi bu endişeleri artırıyor.

ABD’nin “Kuzey Kore’nin askeri provokasyonlarına karşı bilinçli bir şekilde kör” olmakla suçladığı Çin, eleştirilere yanıt verdi. ABD’nin Kuzey Kore’ye karşı sert önlemler alma çağrılarını reddeden Çin hükümetinin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Qin Gang, “Çin, Kore yarımadasına komşudur, bu nedenle 8 bin kilometre uzaklıktaki bir ülkeden daha farklı tepkilerimiz olacaktır. Daha doğrudan ve ciddi olarak ele alırız konuyu” dedi.

ABD’nin Güney Kore’yle birlikte yapacağı tatbikatla özellikle Çin’e güç göstermeye çalıştığı düşünülüyor.

soL - (Dış Haberler)