Rusya: İran'a dair kanıt yok

Rusya Dışişleri Bakanı Alexander Saltanov İsrail basınına verdiği demeçte “İran’ın nükleer silah programına sahip olduğuna dair kanıt yok” dedi.

İran’ın nükleer çalışmalarının durdurulması için Washinton ve Batı ülkeleri Birleşmiş Milletler'de daha sıkı yaptırımların çıkarılması için çabalarken Jerusalem Post gazetesine konuşan Rus Bakan Moskova’nın İran’ın nükleer silah programı için çalıştığına inanmadığını söyledi.

Bakan, İran’ın nükleer meselede Batı ile diyalog kurmak için uğraşı gösterdiğini söylerken Tahran hükümetine sadece askeri seçeneğin hatırlatıldığını söyledi. İsrail'in İran’a saldırması durumunda sadece büyük istikrarsızlık ortaya çıkacağını söyleyen bakan “ İran nükleer programını erteler ancak bitirmez” dedi.

İngiliz Times gazetesi ise geçtiğimiz günlerde İran’ın bir nükleer bomba yapmaya hazırlandığını kanıtlayan yüzlerce sayfalık gizli bir belgeye ulaştığını iddia etmişti.

Önceki gün ise İran yönetimi, Batı ile yapılacak nükleer malzeme değiş tokuşunda Türkiye'nin, Tahran'ın malzeme gönderebileceği muhtemel yerlerden biri olduğunu açıkladı. İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, Tahran'da yaptığı açıklamada İran'ın, 20 bin megavatlık nükleer santralin inşası için Batı ülkeleriyle müzakere etmeye de hazır olduklarını belirtti.
(soL - Dış Haberler)