Pakistan ve Afganistan saldırılarla sarsıldı

Taliban lideri Beytullah Mesud'un öldürülmesinin ardından Pakistan ve Afganistan intikam saldırılarıyla sarsıldı.

Pakistan’ın Taliban lideri Beytullah Mesud’un 5 Ağustos günü CIA tarafından düzenlenen bir füze saldırısında öldürülmesi ardından, örgütün intikam eylemleri Afganistan ve Pakistan'da üst düzey devlet görevlilerini hedef aldı.

Üst düzey istihbaratçı öldürüldü
Taliban'ın "intikam" eylemlerinin ilki Afganistan'da meydana geldi. Afganistan'ın doğusundaki saldırıda Ulusal İstihbarat Direktörlüğü Başkan Yardımcısı Abdullah Laghmani öldürüldü. Afganistan yönetiminin Taliban ile mücadelesinde çok önemli bir kayıp olarak değerlendirilen Laghmani'nin cami onarımı için aşiret liderleriyle bir araya geldiği sırada bir intihar bombacısının hedefi olduğu kaydedildi. Yerel yetkililer Laghmani'nin ölümünü doğrularken beraberinde aşiret liderlerinin ve bazı üst düzey devlet görevlilerinin de bulunduğu 22 kişinin öldüğünü duyurdular.

Bakana silahlı saldırı
Taliban'ın bir diğer saldırısı ise Pakistan'da meydana geldi. Pakistan’ın başkenti İslamabad’ta Din İşlerinden Sorumlu Bakan Hamid Said Kazmi silahlı saldırıda yaralandı. Topuklarından yaralanan Kazmi'nin koruması yaralanırken şöförü ise yaşamını yitirdi. Bakan'ın sağlık durumunun iyi olduğu belirtiliyor. Kazmi Taliban'a yönelik sert eleştirileriyle bilinen bir isimdi.

Taliban liderinin öldürülmesinin ardından güvenlik önlemlerini üst düzeye çıkaran Pakistan'da bir saldırıda Svat Vadisi'nde gerçekleşti. Kısa bir süre önce vadiye büyük bir operasyon başlatan Pakistan yönetimi, kontrolün ellerine geçtiğini ve bölgenin Taliban'dan arındırıldığını iddia etmişti. Bölgenin en önemli kenti Mingora'da bir polis merkezine düzenlenen bombalı saldırı ise 12 kişinin ölümüne neden oldu. Pakistan yönetimi ölenlerin önemli bir kısmının eğitimleri devam eden polis adayları olduğunu açıkladı.

Taliban'ın saldırılarına devam edeceği belirtiliyor.
(soL - Dış Haberler)