New York Times: 'ABD Esad'ı zorla devirecek'

New York Times, ABD'nin, Rusya'nın Birleşmiş Milletler'de Suriye tasarısını veto etmesinin ardından Suriye hükümetini zorla devirmeye odaklanacağını belirtirken, Suriye hükümetinin çöküşünün nasıl yönetileceğine ilişkin Türkiye ve İsrail yetkilileriyle görüşmeler yaptığını yazdı.

New York Times, ABD'li yetkililere atfen "Obama Yönetimi, şimdilik Suriye krizine diplomatik bir çözüm bulma çabalarından vazgeçti ve bunun yerine Suriye Cumhurbaşkarnı Beşar Esad'ın hükümetini zorla devirmek amacıyla isyancılara yardımı ve benzer görüşleri olan ülkelerin bir koalisyon oluşturmasına yönelik çabalarını artırıyor" diye yazdı. Gazete şöyle devam etti: "Hükümet yetkilileri, Türkiye ve İsrailli yetkililerle Suriye hükümetinin devrilmesinin nasıl yönetileceğine ilişkin görüşmeler yapıyor. Savunma Bakanı Leon E. Panetta, İsrailli muhataplarıyla kısmen Suriye krizini görüşmek üzere önümüzdeki birkaç gün içinde İsrail'e gidecek"

Suriye'de "büyük kimyasal silah stokları" varmış!
NYT, Beyaz Saray'ın halen geniş acil durum planlarını ele almak üzere her gün üst düzey toplantı yaptığını, görüşülen konuların arasında Suriye'nin "büyük kimyasal silah stokları"nın ve her iki tarafa kitlesel vahşetten kaçınmalarına yönelik net uyarıların gönderilmesinin de bulunduğunu söyledi.

ABD'li yetkililerin, İsrail'in Suriye'deki "kimyasal silah stoklarını" yok etmek amacıyla nasıl hareket edebileceğiyle ilgili olarak İsrail’le düzenli görüşmeler yapıldığını söylediklerini belirten New York Times, olası bir İsrail saldırısının Esad’a dönük desteği artırabileceği gerekçesiyle, Amerikalı yetkililerin böyle bir saldırıya gönüllü olmadığını yazdı.

Amerika eğitim veriyor, Türkiye finanse ediyor
Gazete "Hükümet yetkilileri, isyancı güçlere silah sağlamayacakları konusunda ısrar ediyorlar. Çünkü Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar zaten muhalifleri finanse ediyor" dedi.

Buna karşın haberde ABD yetkililerinin, ABD'nin daha fazla haberleşme eğitimi ve ekipmanı sağlayacağını, isyancıların bir miktar daha istihbarat desteği almalarının mümkün olduğunu söyledikleri kaydedildi.

ABD, Arap ülkeleri ve Türkiye dengeyi muhalifler lehine değiştirecek
NYT, ABD yetkililerinin, muhaliflerin birbiriyle iletişimini ve operasyonların koordinasyonunu iyileştirerek isyanın komuta ve kontrolünün güçlendirilmesiyle son dönemdeki başarılarına ivme kazandırmayı amaçladıklarını söylediklerini kaydederek, şöyle devam etti:
"Üst düzey bir Amerikan yetkilisi, cuma günü 'son birkaç ayda muhalefetin güçlendirildiğini göreceksiniz. Şimdi bunu hızlandırmaya hazırız' dedi. Yetkili, ABD, Arap hükümetleri ve Türkiye'nin Suriye muhalefetine desteğinin dengeyi isyancılar lehinde değiştireceğinin umulduğunu ifade etti."

Haberde üst düzey yetkililerin, Rusya'nın Esad'ın iktidardan uzaklaştırılmasını sağlayacak tasarıyı katı şekilde reddettiği BM Güvenlik Konseyi'ndeki bir dizi başarısız sonuca yanıt üretmek için bu değişikliklerin yapıldığını söyledikleri iddia edildi.

NYT, Washington Enstitüsü Yakın Doğu Politikası çalışmalarından Suriye uzmanı Andrew Tabler'in "Esad rejiminin kontrollü yıkımının peşindeyiz. Ancak her türlü kontrollü yıkımlarda olduğu gibi bir şeyler ters gidebilir" değerlendirmesini de aktardı.

Amerika muhaliflerle düzenli olarak görüşüyor!
Gazete Amerikan diplomatlarının düzenli bir şekilde Suriyeli muhalif grupların temsilcileriyle Suriye dışında toplantılar düzenlediğini de yazdı. Haberde Amerikan Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün “muhaliflerle birlikte üzerinde yoğunlaştığımız konu yeni Suriye için yapılacak politik geçiş” dediği belirtildi.

(soL-Haber Merkezi)