'Netanyahu Türkiye özrünü engelledi' iddiası

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Savunma Bakanı Ehud Barak tarafından kendisine sunulan "Türkiye'den özür dileme" teklifini reddettiği iddia edildi.

Haaretz gazetesinin haberine göre, ismini açıklamak istemeyen bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Mavi Marmara'dan beri çok düşük düzeyde seyreden Türkiye ile ilişkileri düzeltmek isteyen Savunma Bakanı Ehud Barak, Başbakan Netanyahu'ya bir teklif götürdü. Ancak Binyamin Netanyahu, bu öneriyi reddetti.

Habere göre, Ehud Barak, politikayı bırakacağı için, özür nedeniyle oluşabilecek tepkilerin kendisine yönelmesini teklif etti. Başbakan'ın ya da Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in dileyeceği bir özürün başka sonuçları olabileceğini düşünen Barak, özrü kendisinin dilemesinin en doğrusu olacağını söyledi.

Bu öneriyi reddeden Netanyahu, 2011 yılının yaz aylarında Türkiye'den resmi özür dileme konusunu ortaya atanlardan biriydi. Ancak o zamanlar, Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman bu öneriye şiddetle karşı çıkmıştı.

Geçtiğimiz aylarda, Türk ve İsrail'li dışişleri yetkililerinin, iki ülke arasındaki kötü ilişkileri düzeltmek için gizlice bir araya geldikleri ortaya çıkmıştı.

(soL - Dış Haberler)