Kıbrıs'ta Kuran kurslarına tepki

Kıbrıs Sosyalist Partisi, bir bildiri yayınlayarak, ülkenin gericileştirilmeye çalışıldığını, üstelik bunun kendisine "sol" diyen bir hükümet tarafından yapıldığını söyledi.

soL (DIŞ HABERLER) Kıbrıs Sosyalist Partisi, Kıbrıslı bazı öğrencilerin Türkiye'ye Kuran kurslarına gönderilmesine karşı bir açıklama yayınladı. Genel Sekreter Yusuf Alkım imzasıyla yayınlanan bildiride, ülkenin gericileştirilmeye çalışıldığı, üstelik bunun kendisine "sol" diyen bir hükümet tarafından yapıldığı söylendi.

Ülkede zaten yeterince ülkücü ve tarikatçi örgütlenme bulunduğunu söyleyen bildiri, bunların üzerine gericileştirme adına yeni tuğlalar eklenmeye çalışıldığına, bu durumun devletin laikliğine de aykırı olduğuna dikkat çekiyor: "Bu durumda ya devlet ve hükümet gerçek anlamda laik değildir, ya da laiklik kurumu mevcut kapitalist koşullar altında dinsel öğretilerin yayılması ve dinci örgütlenmelerin kontrol altında tutularak yeri geldiğinde siyaset arenasına sürülmesinde görev üstlenmektedir!"

Açıklama, "aydınlık, güzel günler bilimle gelecektir" diyerek son buluyor.

Kuzey Kıbrıs'ta yaşları 11-16 arasında değişen 400 çocuk, Kuran kurslarına kaydedilerek Türkiye'ye getirilmiş, Kıbrıs gazetesi de bu hareketin ardında Lefkoşa'daki Türk Büyükelçiliği'nin olduğunu ortaya çıkarmıştı. Ailelere "hem tatil yapsın, hem dinini öğrensin" denilerek götürülen çocukların büyük kısmı, günde üç saat olacağı söylendiği halde, Türkiye'de günde dokuz saat din dersiyle karşılaşınca ailelerini arayıp geri dönmek istediklerini bildirmişlerdi.