İsrail Vanunu’dan hâlâ korkuyor

İsrail polisi, İsrail’in nükleer silahlarının varlığını deşifre ettiği için daha önce yıllarca hapis yatan Mordehay Vanunu’yu “yabancılarla konuştuğu” gerekçesiyle gözaltına aldı.

İsrail emniyeti sözcüsü, Mordehay Vanunu’nun kendisi hakkındaki “yabancılarla konuşmasını yasaklayan” mahkeme kararını ihlal ettiği için gözaltına alındığını açıkladı. Polis sözcüsü Mickey Rosenfeld, Vanunu’nun Pazartesi öğleden sonra gözaltına alındığını, Salı günü Kudüs Savcılığı tarafından sorgulandıktan sonra ev hapsiyle cezalandırılarak salındığını belirtti.

Mordehay Vanunu, İsrail’in Dimona nükleer reaktöründe teknisyen olarak çalışırken, 1986 yılında İsrail’in 200 atom bombasına yetecek kadar nükleer materyal ürettiğini İngiliz basınına açıklamıştı. Bunun ardından ülkeden çıkarak İtalya’ya giden Vanunu, burada İsrail casusları tarafından kaçırılmış ve zorla İsrail’e getirilmişti. İsrail’de mahkeme, Vanunu’yu “ihanet” ve “casusluk”la suçlayarak mahkum etmişti.

2004 yılında hapisten çıkan Vanunu, 18 yıl boyunca hapiste kaldı. Vanunu, bu sürenin 11 senesini tek kişilik bir hücrede geçirdi. Vanunu, 2004’te ülke dışına çıkmamak ve hiçbir yabancıyla konuşmamak şartlarıyla salındı.

Vanunu, birçoklarınca vicdan sahibi bir insan olarak nükleer dönemin kahramanlarından biri olarak anılıyor.

İran'ı nükleer enerji tesisleri nedeniyle sürekli olarak savaşla tehdit eden İsrail, hâlâ nükleer silahlara sahip olduğunu resmi olarak kabul etmiyor. Ancak bu silahlar, eskiden beri tüm dünyanın bildiği bir gerçek. Vanunu'nun ifşaatları, bu konudaki en büyük dayanaklardan birini oluşturmuştu. Geçtiğimiz aylarda ABD Savunma Bakanlığı'nın resmi bir belgesinde de İsrail'in "nükleer silah sahibi ülkeler"den biri olarak anıldığı dikkat çekmişti.

(soL - Dış Haberler)