‘İslamcılardan korkmaya gerek yok’

ABD’nin Suriye Büyükelçisi Robert Ford, Suriye’de Alevi ve Hıristiyan azınlıkların İslamcıların iktidarı almasından çekindiklerini, ama bunun yersiz olduğunu söyledi.

ABD’nin Suriye Büyükelçisi Robert Ford, Suriye’de yaşayan azınlıkların Beşar Esad düştüğü takdirde iktidarı İslamcıların ele geçirmesi olasılığından korktuklarını söyledi. Wahington Times’ın haberine göre Ford, pek çok Hıristiyanın yanı sıra laik Alevilerin de siyasal İslam’ın yükselişinden çekindiklerini dile getirdikten sonra, “Çevrede dolaştıkça gördüklerim üzerinden, siyasal İslam’ın burada Irak ya da Cezayir’de olduğu kadar güçlü olmadığını söyleyebilirim” dedi. Ford, söz konusu endişeleri “abartılı”, ama göz ardı edilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Haberde Mısır’daki gelişmelerin ardından 93 bin Hıristiyanın ülkeden kaçtığı yönünde bağımsız kurul raporları bulunduğu anımsatıldıktan sonra, ABD Büyükelçisinin muhalefete yön vermek konusunda oynadığı role işaret eden şu sözlerine yer verildi:

“Suriye muhalefetinden, hepsinin devletin hangi şartlar üzerinde kurulacağı ve nasıl işleyeceği konusunda bir bakış açısı geliştirmesini istedik. Bu meselelerden bir tanesi de devletin din ve dini azınlıklar konusuna nasıl yaklaşacağı…”

Ford, Suriye’deki İslamcı güçlerin “ateşli Amerikan karşıtları olmadıklarını”, ama “ABD’lilere öpücük dağıtmak üzere hazır da beklemediklerini” söyledi.

Cumhuriyetçiler elçiyi bağırlarına bastı
ABD, George W. Bush döneminde, Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin öldürülmesiyle ilişkisi iddiaları üzerine Suriye’deki büyükelçiliğini kapatmış, Obama ise geçen sene Aralık ayında bir yıl için Robert Ford’u büyükelçi olarak görevlendirerek Şam’a yollamıştı. O dönemde bu karara tepki gösteren Cumhuriyetçi Parti senatörlerinin, şimdi Büyükelçi Ford’u bağırlarına bastıkları dikkat çekiyor.

Suriye’de muhaliflerin gösteri düzenledikleri kentlere sık sık ziyarette bulunan ve en son Esad’ı sivilleri katlettiği gerekçesiyle kınayan Ford’la ilgili Senato Dışişleri Komitesi Üyesi ve Cumhuriyetçi Parti Oklahoma Senatörü James M. Inhofe, “Onunla ilgili fikirlerim tamamen değişti” diyor. Inhofe’un “Yaptıkları gerçekten çok etkileyici. Eylemcilerin olduğu yerlere gitti. Birkaç defa hırpalandı bile… Yeterince güçlü olamayacağı izlenimine kapılmıştım, ama yanıldığım ortaya çıktı” dediği kaydedildi.

Senato önümüzdeki günlerde Ford’un görev süresinin uzatılıp uzatılmayacağını oylayacak. Geçmişte Robert Ford’un Suriye’ye yollanmasına karşı çıkan bir diğer senatör, Joe Lieberman ise, “Artık Büyükelçi, Suriye halkına Amerika’nın desteğini simgelediği için, Robert Ford’un görev süresinin uzatılmamasının Suriye’nin özgürlüğü davasının yenilgisi ve Esad’ın neredeyse bir zafer kazanması anlamına geleceğini söyleyebilirim” diyor.

(soL – Dış Haberler)