İran'dan henüz cevap yok

Cenevre görüşmelerinde, İran'ın nükleer programını askıya alması karşılığında önerilen teşvik paketi konusunda net bir cevap vermediği bildirildi. Taraflar 2 hafta içinde yeniden görüşmeye karar verdi.

soL (HABER MERKEZİ) İran ile Avrupa Birliği müzakerecilerinin, İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin askıya alınmasıyla ilgili olarak 2 hafta içinde yeniden görüşmeye karar verdikleri bildirildi. AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, İran'ın nükleer programıyla ilgili olarak ABD'nin de katılımıyla düzenlenen İran-AB görüşmelerinden sonra basına açıklama yaptı.

Solana, İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili ile yapılan görüşmeden sonraki açıklamasında, tarafların iki hafta içinde telefonla ya da şahsen yeniden görüşme konusunda anlaştıklarını söyledi. Solana, İran'ın görüşmelerde, nükleer programını askıya alması karşılığında önerilen teşvik paketi konusunda açık bir cevap vermediğini belirterek, "(evet) veya (hayır) cevabı almadık, cevabın kısa sürede verileceğini umuyoruz" dedi.

Celili ile görüşmeleri "yapıcı" olarak nitelendiren Solana, "Bu ve diğer sorulara iki hafta içinde cevap almayı ümit ediyoruz" diye konuştu.

İran ile müzakereleri yürüten 6 ülke, İran'ın uranyum zenginleştirme çalışmalarını genişletmeye son vermesi karşılığında bu ülkeye yönelik yeni BM Güvenlik Konseyi yaptırımları için baskı yapmaya son vermeyi öneriyor.

Tarafların bu konuda anlaşmaya varması halinde bir sonraki adım, Tahran yönetiminin, uranyum zenginleştirme faaliyetlerinden tamamen vazgeçmesiyle sonuçlanması beklenen resmi görüşmeler olacak.

Ancak üst düzey bir İranlı yetkili, müzakereler başlamadan önce yaptığı açıklamada, ülkesinin, uranyum zenginleştirmeyi askıya alması "ihtimalinin" olmadığını söyledi.

Yetkili, uranyum zenginleştirmeyi herhangi bir şekilde dondurma veya askıya almanın söz konusu olmadığını belirtti.

AB ve ABD, İran ile müzakerelere başlamak için "uranyum zenginleştirilmesinin durdurulması ön şartından" vazgeçse de konunun müzakerelerde ele alınması bekleniyor.

Müzakerelere AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili, Amerikalı üst düzey diplomat William Burns, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Rusya, İngiltere, Çin ve Fransa'nın yanı sıra Almanya'nın da temsilcileri katıldı.