HTİB: Sağ azınlık hūkūmetine hayır!

Yapılan erken seçimlerin ardından aylar geçmesine rağmen halen hükümet kurulamayan Hollanda’da azınlık hükümeti kurulması ihtimali gündemde.

Aylardır hükümet oluşturulamayan Hollanda'da bir sağ azınlık hükümeti kurulması ihtimalini değerlendiren Hollanda Türkiyeli İşçiler Birliği (HTİB) konuya dair bir açıklama yaptı.

‘Sağ azınlık hūkūmetine hayır!’ başlığı ile yayınlanan açıklamada azınlık hükümeti kurma çalışmalarının sadece ırkçılık doğuracağı vurgulandı. Azınlık hükümeti formülünde Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi (VVD) ve Hıristiyan Demokratlar Partisi'nin (CDA) kuracağı hükümetin Özgürlük Partisi (PVV) tarafından dışardan desteklenmesi hedefleniyor.

HTİB tarafından yapılan açıklamada bu durum şu şekilde tasvir edildi. “Irkçılığı herkes tarafından söylenen PVV yeni oluşturulacak azınlık hükümetinin 18 milyar Euro’luk kısıntı politikasına ‘evet’ diyecekmiş ve buna karşılık müslüman yabancılara ve islama karşı ağzına geleni söyleyebilecekmiş! Yani davul VVD ile CDA’nın omuzunda, tokmak ise PVV’nin elinde olacakmış ve böylelikle bu üç kafadar memleketin biriken sorunları halledeceklermiş!”

Ayrıca azınlık hükümetinin aktörlerinin sosyal hakları budamak ve krizin faturasını dar gelirlilerin sırtına yüklemek istediğinin de belirtildiği açıklamada böyle bir hükümetin kurulmasına HAYIR denilmesi gerektiği vurgulandı.

HTİB yaptığı açıklamada azınlık hükümetinin neler getireceğine dair şu tespitlerde bulundu. “Gerek VVD ve CDA’nın geçmiş sicilleri, gerekse basına sızan haberlere göre bu 18 milyar Euro dar gelirlilerin cebinden çıkacaktır. Gelirler azalacak, giderler artacaktır. Sosyal ödenekler kısıtlanacaktır. Bu hükümete ‘hayır’ diyoruz, çūnkū PVV, müslüman göçmenleri dışlayan, ötekileştiren ayırımcı ve ırkçı bir partidir. Bu partinin dışarıda kalması bir politik manevradan başka bir şey değildir. Hazırlanacak koalisyon programında bu partinin isteklerinin göz önünde tutulacağı apaçık ortadadır.”

Çözümüm geniş tabanlı sosyalist bir hükümetin kurulmasında yattığının belirtildiği açıklamada, HTIB böyle bir hükümetin kurulması için bütün olanakların kullanılacağını deklare etti.

(soL - Hollanda)