Hapishanede büyüyen Filistinli çocuklar

İsrail, kaçırdıkları yüzlerce Filistinli çocuğu işgalcilerle işbirliğine zorlayarak direnişi kırmayı çalışıyor, ancak Filistin halkının İsrail'e karşı öfkesi giderek büyüyor.

soL (DIŞ HABERLER) Filistinli araştırmacı Avni Faravna tarafından hazırlanan rapor, İsrail ordusunun Filistin direnişini engelleme çabaları kapsamında 2000'den beri en az 7 bin 600 çocuğu kaçırdığını ortaya koydu.

Tutukluların yaşam koşullarıyla ilgili araştırma yürüten Faravna, yayımladığı raporda yargılanmadan cezaevine gönderilen çocukların işkenceye ve cinsel istismara maruz kaldığını belirtti. Halen hapishanede tutulan 248 çocuk olduğunu kaydeden araştırmacı, yaşları 12 ile 18 arasında değişen çocuk esirlerin direnişçilere karşı İsraille işbirliği yapmaya zorlandığını bildirdi.

Uluslararası Ortadoğu Medya Merkezi'nin internet sitesinde yayımlanan raporda, İsrail'in çocukları kaçırarak Filistinli çocukların sağlıklı bir ortamda büyümesini engellemeyi amaçladığı belirtildi.

Hapishanelerde büyüyen, yıllarca ailelerini göremeyen ve okula gidemeyen Filistinli çocukların, İsrail askerleri ve polislerinin yanı sıra İsrailli tutukluların şiddetine da maruz kaldığı kaydedilen raporda, İsrail ordusunun çocukları kaçırarak uluslararası yasaları açıkça ihlal ettiği vurgulanıyor.

Raporda ayrıca, kaçırdıkları çocukları İsrail işgalini desteklememeleri halinde işkenceyle tehdit eden askerlerin, çocukları daha sonra mahkemede kullanılmak üzere suç işlediklerine ilişkin itiraf mektubu imzalamaya zorladıkları ifade ediliyor.

Filistinli çocuk esirlerin fiziksel ve psikolojik olarak zarar gördüğünü vurgulayan Faravna, bu çocukların dışarı çıktıklarında büyük zorluklar yaşadığını, büyük bölümünün intikam isteğiyle hareket ettiğini kaydetti. Uluslararası kurumların bu duruma müdahale etmesi gerektiğinin altnı çizen araştırmacı, işgal altında büyüyen Filistinli çocukların zaten yaşadıkları şiddet nedeniyle zor durumda olduğunu belirtiyor.