Haiti'de ABD'li şirketlerden akılalmaz sömürü

ABD'deki kredi kartı şirketlerinin, Haiti'ye gönderilen insani yardımlardan milyonlarca dolar kâr elde ettiği açığa çıktı.

Technorati adlı web sitesinde yayınlanan bir makaleye göre bazı kredi kartı kuruluşları ABD’de Haiti halkı için toplanan yardımlar üzerinden kredi geliri elde ediyorlar.

Yardım yerine ulaştığında artık yardım değil, kredi kartı işlemi görmüş bir tüketim koduna dönüşmüş oluyor. Dolayısıyla faizi alınmış olarak yerine ulaşıyor. Bu işlemin gerekçesi olarak, kredi kartı ve online işlem yasasındaki bir boşluktan faydalanıldığı bildiriliyor. Böyle bir uygulamadan ise kimsenin haberi olmuyor.

Mark Underwood'un köşesinde yazdığı bir makaleye göre, bu kuruluşlar her yardım üzerinden önce yüzde 2 ila 7 arasında bir faiz alıyorlar. Ve kalan kısım daha sonra Haiti'ye ulaşıyor. Böylelikle deprem mağduru, kendisine asıl ulaşması gereken yardımdan kredi kartı kuruluşlarına faiz kesintisi vermiş oluyor.

Ekonomik durgunluğa rağmen, kredi kartı tacirleri her koşulda kârlarını sürdürüyorlar. 2008'de sadece JP Morgan Chase adlı şirket, kredi kartı işlemlerinden 780 milyon dolar kâr elde etmişti.

(soL - Dış Haberler)