Fransa Nijer'deki uranyum madenlerini “koruyacak”

Fransız özel birlikleri, Nijer'deki uranyum madenlerini “korumak” için görevlendirildi.

Fransız TV5 televizyonuna konuşan Nijer Devlet Başkanı Mahamadou Issoufou, Cezayir'de bir gaz istasyonununu İslamcı militanlar tarafından işgal edilmesinin ardından Arlit Madeni'ndeki güvenlik önlemlerinin artırıldığını açıkladı.

“Uranyum madeninin Fransız özel birlikleri tarafından korunup korunmadığımı doğrulayabilir misiniz?” sorusuna cevap veren Issoufou “Kesnlikle evet. Cezayir'de yaşananların ardından risk almayıp madenlerin güvenliğini güçlendirmeye karar verdik” dedi.

AREVA, uranyumun çoğunu Arlit ve Imouraren'deki madenlerden elde ediyor.

Fransız haber ajansı AFP de maden alanında onlarca Fransız özel birlikleri görevlisinin “güvenlik” için maden bölgesinde yer aldığını duyurmuştu.

Fransız Devlet şirketi AREVA, dünyanın uranyum üretiminde 5'inci sırada olan Nijer'de bulunan uranyum yataklarının işletilmesinde önemli bir paya sahip. Dünya genelinde nükleer enerjiye bağımlılıkta birinci sırada yer alan Fransa'da 59 nükleer santral bulunuyor. Ülkede elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 80'i bu santrallerden sağlanıyor. Mali müdahalesinde öncü bir rol oynayan Fransa, ülkenin kuzeyindeki zengin uranyum yataklarını işletmeyi hedefliyor.

Fransa'da faaliyet gösteren Sol Parti eş başkanı Jean-Luc Mélenchon de yaptığı bir açıklamada Fransa'nın askeri müdahalesinin esas amacının Fransa'nın nükleer reaksiyonlarda kullandığı uranyum doğal kaynaklarının “korunması olduğunu ifade etmişti.

(soL- Dış Haberler)