Fidel'den barış ödülü eleştirisi

Obama'nın Nobel Barış Ödülü'nü almasının ardından konuya dair yazdığı eleştiri yazısında, Fidel Castro, Obama'nın bu ödülü almasının yalnızca ABD devlet başkanı olmasından kaynaklandığını belirtti.

Fidel, Kübalı bir gazeteciden alıntı yaparak, ABD Senatosu'nun, 626 milyar dolarla tarihin en büyük askeri bütçesini onayladığı hafta Obama'nın bu ödüle "layık" görülmesine, ayrıca hala süren Afganistan savaşına ve son zamanlarda artan bombalamalara rağmen ödül alışına dikkat çekti.

Fidel Castro, bugüne kadar bu ödülün verildiği üç ABD devlet başkanının özelliklerine de vurgu yaptı: "Bunlardan ilki ülkemizin bağımsızlık mücadelesini engellemek üzere, 1898'de Küba'ya baskın düzenleyen ABD'nin işgalcilerinden 1901'de seçilmiş başkan Theodore Roosevelt'tir. İkincisi ise ABD'yi Birinci Paylaşım Savaşı'na dahil ederek, zaten yenilgiye uğramış Almanya'yı Versay Antlaşması'na rağmen çok daha ciddi şartlar altına sokarak faşizmin ve İkinci Dünya Savaşı'nın ortaya çıkmasına neden olan Thomas Woodrow Wilson. İşte üçüncüsü de Obama."

Fidel, yazısında Evo Morales ile Barack Obama arasında bir karşılaştırma da yaptı. "Madem Obama faşist bir ülkede Afrika kökenli bir Amerikalı olarak seçimleri kazandı diye ödül alıyor, o zaman bu ödülü hem bir yerli hem de verdiği sözleri tutmuş bir adam olmasına rağmen seçimleri kazanan Morales hakediyor." dedi.

Sözde 50 milyon amerikan vatandaşına sağlık hizmeti sağlayacağını, ülkenin ekonomisini derin krizden çıkaracağını ve soykırımsal savaşlar ve işkence nedeniyle bozulan tüm dünya gözündeki ABD imajını düzeltecek olan, fakat bu "değişim"i gerçekleştirdiğine dair hiçbir işaret göremediğimiz Obama'nın, ne bunları yapmayı istediğini ne de zaten kendisinin de içerisinde yetiştiği siyasal ve ekonomik sistemin bir sonucu olarak bunları yapamayacağını belirtti. Buna karşılık, tüm çocukluğunu birçok zorlukla boğuşarak okumaya çalışan yoksul bir köylü olarak geçiren Bolivya devlet başkanı Evo Morales'in, başkan olduğu günden bu yana ülkesine dair emperyalistler tarafından gerçekleştirilen her türlü saldırıda halkının desteğiyle mücadele vererek galip geldiğinin, uyuşturucu kaçakçılığına karşı çok önemli adımlar atarak ülkesini bu tehlikeden uzak tuttuğunun, Bolivya'yı Küba ve Venezuela'dan sonra üçüncü okuma-yazma bilmeyenin kalmadığı ülke haline getirdiğinin ve bulundukları yarımkürede en yoksul üç ülke içerisinde yer alan Bolivya'da milyonlarca insana parasız sağlık hizmeti sağladığının altını çizdi.

6 Kasım'da gerçekleşecek olan Bolivya devlet başkanlığı seçimlerinde Morales'e halkın desteğinin artacağından emin olduğunu belirten Fidel Castro, yazısını "Peki neden Morales'e Nobel Barış Ödülü verilmedi? Çünkü onun en büyük dezavantajı Amerika Birleşik Devletleri Başkanı olmaması." şeklinde sonlandırdı.

(soL-Dış Haberler)