‘Dolar yerine ruble kullanalım’

Chavez’in Rusya gezisine enerji ve savunma işbirliği ile dolar yerine ruble kullanımı önerisi damgasını vurdu.

soL (DIŞ HABERLER) Temaslarda bulunmak ve bir dizi anlaşma imzalamak için dün Rusya'ya giden Chavez, önce Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, ardından da Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile görüştü.

Chavez, Medvedev ile görüşmesinden önce yaptığı konuşmada, Küba lideri Fidel Castro'nun selamını ileterek, görüşmede iki ülke arasında özellikle enerji ve savunma alanındaki işbirliği konularını ele alacaklarını söyledi.

Chavez, Rusya ile "stratejik ittifak" kurulması önerisinde bulunarak "Rusya ile böyle bir müttefiklik ilişkisi, ABD tehdidi altındaki ülkemizin egemenliğinin garantisi olur" dedi.

Medvedev ile Chavez'in görüşmesinin ardından Rus petrol şirketleri TNK-BP, Lukoil ve Gazprom üzerinden iki ülke arasında doğalgaz ve petrol alanında işbirliği anlaşması imzalandı.

Rusya ve Venezuela arasında ortak bir banka kurulması konusunu da ele aldıklarını ifade eden Chavez, "Sayın Medvedev'e OPEC üyesi ülkelerin kendi aralarında yapacağı petrol ticaretinde ABD doları yerine Rus rublesi kullanılması konusundaki önerimi ilettim. Bu görüşümü OPEC'in Irak'taki toplantısı sırasında da sunmuştum" dedi.

Venezuela lideri, Rusya ziyareti sırasında İlyuşin uçak fabrikasını ziyaret edecek ve Rus petrol şirketi Lukoil'de temaslarda bulunacak.

Chavez 2003 yılından bu yana Rusya'dan 4.4 milyar dolarlık silah aldı. Bu son ziyarette ise Venezuela'nın Rusya silah endüstrisinden toplamda 1 milyar doları bulan 20 Tor-M1 hava savunma sistemi ve 3 denizaltı anlaşması yapması bekleniyor.