Darbeciler Venezuelalı elçileri kovmaya çalışıyor

Honduras'da darbe yönetimi, Venezuela elçiliği görevlilerin ülkeyi terk etmeleri için 72 saat süre verdi, aksi halde zor kullanacakları tehdidini savurdu. Venezuelalı diplomatlar ise direniyor.

Honduras'da darbecilerin söyleminde Venezuela karşıtı propaganda öyle bir hal aldı ki, şimdi de Venezuelalı diplomatları sınırdışı etmeye çalışıyorlar. Venezuela diplomatik personeli ise darbeci hükümetin kendilerini sınırdışı etme konusundaki baskılarına direniyor. Venezuelalı diplomat Uriel Vargas, Salı günü Tegucigalpa’da yaptığı açıklamada kendilerini Honduras’tan uzaklaştırmak isteyen hükümetin darbeyle başa geldiğini ve ne Venezuela ne de başka bir ülke tarafından tanınmayan bir hükümet olduğunu belirtti.

“Biz Roberto Micheletti hükümetini tanımıyoruz. Bu darbeci ve süngülere dayanan bir hükümet” diyen Vargas gazetecilere Tegucigalpa’daki Venezuela Elçiliği'nde açıklamalarda bulundu.

Zor kullanılarak ülkeden dışarı çıkarılmaktan korkmadıklarını belirten Vargas böyle bir durumun darbeci hükümetin şimdiye kadarki uygulamalarına bakıldığında gayet olağan bir uygulama olacağını belirterek “Bu darbeci hükümet bütün uluslararası kuralları zaten ihlal etmiştir” dedi.

Honduras’da başta bulunan darbeci hükümet, Salı günü Venezuela Elçiliği personelinin ülkeyi terk etmesi için 72 saat süre vermiş, aksi durumda zor kullanmakla tehdit etmişti.

Diplomatik muhataplarının Devlet Başkanı Manuel Zelaya hükümeti olduğunu belirten elçi Honduras’dan ayrılmayacaklarını söyledi. Kendilerine karşı kullanılacak olan zora karşı bütün sorumluluğun darbeci hükümette olduğunu ve güvenlik korkusu taşımadığını da ekleyen Venezuela elçisi Vargas, 28 Haziran darbesinden hemen sonra kendisinden önceki elçi olan Armando Laguna’nın Karakas’a geri çağrılmasıyla görevine başlamıştı.

Micheletti hükümeti Venezuela da dahil olmak üzere hiçbir ülke tarafından tanınmıyor. Darbeci hükümet ise darbenin ilk günlerinden beri Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez’i Honduras’ın iç işlerine karışmakla suçluyor.