Cumhurbaşkanına özür dilettiler

Deli dana tehlikesine rağmen ABD`ye ticari ayrıcalık tanınması sonucunda protestolarla karşılaşan hükümet istifasını sunmuştu. Son olarak cumhurbaşkanı da halktan özür diledi.

soL (DIŞ HABERLER) Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak, ABD'den sığır eti ithalatına yeniden başlayarak halkın kaygılarını göz ardı ettiği için özür diledi.

Televizyondan ulusa seslenerek, sığır eti ithalatına neden yeniden başlandığını anlatan Lee, ABD ile imzalanan kapsamlı serbest ticaret anlaşmasının uygulanmasına yardımcı olmak için sığır eti ithalatına başlandığını belirtti.

Anlaşma Seul ve Washington hükümetlerince imzalanmıştı ancak anlaşmanın her iki ülkenin parlamentolarınca onaylanması gerekiyor.

Lee, küresel ekonominin yavaşlama gösterdiği bir dönemde, iki ülke arasındaki serbest ticaret anlaşmasını, ülkesinin ekonomisini geliştirme sözünü yerine getirmede "kestirme bir yol" olarak gördüğünü söyledi.

Göreve gelmesinden sonraki bir yıl içinde gerekli reformları yapmazsa başarılı olamayacağını düşündüğü için acele ettiğini belirten Lee, "Bir devlet başkanı olarak bu altın fırsatı kaçırmak istemedim" dedi.

Lee "Güney Kore Amerikan sığır etini reddetmeye devam etseydi, serbest ticaret anlaşmasının bu yıl onaylanma imkanı olmayacaktı" sözleriyle kendisini savunmaya çalıştı.

Güney Kore hükümeti, 2003'te ABD'de deli dana hastalığının ortaya çıkması üzerine sığır eti ithalatını durdurmuş, ancak geçen nisanda ithalata yeniden başlanılması üzerine halk tepki göstermişti. Protestolar geçen hafta 80 bin kişinin katıldığı gösteriyle en üst noktasına çıkmış ve kabinenin istifasını sunmasına neden olmuştu.