Çeteler 'ateşkes' için Alevilere saldırıyor

Humus'ta Suriye ordusunun saldırısı karşısında tutunmaya çalışan silahlı çeteler, yeni bir taktik olarak Alevi mahallelerini bombalayarak halk ile ordu arasında sürtüşme yaratmaya çalışıp onları ateşkese zorluyor.

(soL - Dış Haberler) Lübnan'dan yayın yapan The Daily Star'dan Lauren Williams'ın haberine göre, Humus'taki silahlı çeteler yeni bir "taktik" geliştirdi. Buna göre, Alevilerin yaşadığı mahallelere grad füzesi atan çeteler, buradaki sivillerle ordu arasında sürtüşme çıkartarak onları ateşkese zorlama hedefi güdüyor.

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) temsilcilerinin bu "taktiği" uygulamak konusunda "gönülsüz" olduğunu ileri süren muhabir, bununla birlikte özellikle Halidiye'de süren ateşkes müzakerelerinin başarısız olması nedeniyle bu taktiği uygulmaya başladıklarını söyledi. İddiaya göre, Halidiye'deki ordu bombardımanı, silahlı çetelerin Alevi mahallelerine yönelik saldırıları nedeniyle bir süredir yapılmıyor. Muhalifler, hükümet yanlısı milis kuvvetleri ile Ulusal Savunma Kuvvetleri (USK) arasında bir anlaşmazlığın başgösterdiğini savunuyorlar. USK, mahallelilerin oluşturduğu ve Suriye'yi savunmak için mücadele eden düzenli olmayan birlikleri anlatıyor.

Daily Star'a konuşan ismini vermek istemeyen birisi, herkesin muhaliflerin ne yaptığının farkında olduğunu söyledi. Özellikle Akrama, el Zahara ve el Nüzhe mahallelerine yapılan çete saldırısı ile birlikte Halidiye'deki ordu bombardımanı sona erdi.

Gazeteye konuşan "Humus Birliği" ve "Humus Yerel Konseyi" üyesi muhalif Ebu Selim, sivil yerleşimlerin hedef alınıp alınmadığını bilmediğini, muhaliflerin "yalnızca sahadaki güç dengesini sağlamak için hareket ettiğini" ileri sürdü.