Bolivya valileri referandumu yok sayıyor

Ayrılıkçı dört eyaletin valileri, 10 Ağustos'ta gerçekleştirilecek bölünme karşıtı referandumu yok sayma kararı aldılar.

Tarija, Bolivya, 24 Haziran (Prensa Latina) Bolivya'nın Pando, Beni, Santa Cruz ve Tarija eyaletlerinin valileri, 10 Ağustos'ta gerçekleştirilecek olan iptal referandumunu yoksayma kararı aldılar.

Pando Valisi Leopoldo Fernandez, meslektaşları adına, bunun Pazartesi günü Tarija'da toplanan sözde Ulusal Demokratik Kurul (CONALDE) toplantısından çıkan ana sonuç olduğunu belirtti.

Fernandez'e göre, oylamada özerklik rejimini onayladıktan sonra sözde yarım ayı oluşturan eyaletler, kabinenin istediği hakimiyete karşı çıkarak kendi kanunlarını izleyecekler.

Cochabamba Valisi Manfred Reyes Villa ise, iç krizi çözmeye yönelik diyalog başarısız olursa genel seçimler için toplanmak gerektiğini belirtti.

İptal yasası, Sosyal Demokratik Kuvvet (Podemos) gibi muhalefet partilerinin isteği üzerine Meclis tarafında Mayıs ayında onaylandı ve Devlet Başkanı Evo Morales tarafından imzaladı.

Yasa, mevcut yetkililerin, iptal oyları kendilerini 2005'te göreve getiren oy sayısını geçtiği takdirde istifa etmek zorunda kalacaklarını söylüyor: Bu başkan ve başkan vekili için yüzde 54 ve valiler için yüzde 38 ile 48 arası.

Bakan Juan Ramon Quintana, muhalefetin red taktiğinin resmi değişim süreçlerine engel olmak için bir entrika olduğunu ifade etti.
Cochabamba'daki bir mitingde Devlet Başkanı Evo Morales, Beni, Pando, Tarija, Cochabamba ve Santa Cruz valilerinin ne Bolivya'yı ne de halkı umursadıklarını belirtti.

Devlet Başkanı bu valilerin tek isteklerinin sömürme ve çalmaya devam etmek olduğu konusunda uyarıda bulunarak sosyal adalet, eşitlik ve ulusal birlik umutlarını ezmelerine izin vermeme ve karşı koyma çağrısında bulundu.

(Bu haber www.plturkce.org sitesinden alınmıştır)