Bangladeş'te idam kararı ülkeyi karıştırdı: 30 ölü!

Bangladeş'te İslamcı parti liderinin idama mahkum edilmesinin ardından ülke genelinde protesto göstericileri ile güvenlik görevlileri arasında yaşanan çatışmalarda 30 kişi hayatını kaybetti.

Bangladeş'te Savaş Suçları Mahkemesi, ülkenin 1971'de verdiği bağımsızlık savaşı sırasında işlenen suçlar yüzünden sorumlu tutulan Cemaat-i İslami Partisi lideri Delver Hüseyin Saidi'yi idama mahkum etti. Saidi'ye yöneltilen suçlamalar arasında katliam, tecavüz, kundaklama, yağma ve azınlık Hinduları İslam'ı seçmeye dönük baskılar dahil 16 suçtan yargılanıyordu.

Kararın ardından Saidi'nin taraftarları ülke genelinde protesto gösterileri düzenlerken, göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda dördü polis 30 kişinin hayatını kaybettiği, yaklaşık 300 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Mahkemenin kararını siyasi olarak niteleyen göstericilerin bir Hindu tapınağını ve güney Noakhali bölgesindeki birkaç evi ateşe verdiği öne sürüldü. Cox Bazar'da da polis kampına saldıran göstericilerin bir polisi öldürdüğü bildirildi.

Mahkemeye eleştiriler
Başbakan Şeyh Hasina yaklaşık 3 milyon kişinin ölümüne neden olan savaş sırasındaki suçları araştırmak için 2010 yılında özel yetkili bir mahkemeyi görevlendirdi. Savaşta binlerce kadının tecavüze uğradığı belirtiliyor.

Mahkemeye uluslararası standartlara uymadığı gerekçesiyle eleştiriler yöneltiliyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü avukatlar, tanıklar ve müfettişlerin tehdit edildikleri yönündeki açıklamalarına dikkat çekiyor.

Eleştirmenler, Başbakan'ın mahkemeyi rakiplerini bastırmak için bir araç olarak kullandığını iddia ediyor.

(soL- Dış Haberler)