“Ayrılıkçılık" Sincan’da da yasaklanıyor!

Sincan Özerk Bölgesi yasalarında, ayrılıkçı faaliyetlerin suç sayılması için gerekli düzenlemelerin hızla gerçekleştirildiği açıklandı.

Sincan Özerk Bölgesi yerel meclis başkanı, Urumçi’de yaşanan olayların ardından, Sincan’da ayrılıkçılığın yerel yasalara göre de suç sayılması için gerekli yasal düzenlemelerin gerçekleştirilmekte olduğunu açıkladı.
Sincan Bölgesel Halk Kongresi Daimi Komitesi başkanı Eligen Imikbakhi, “197 kişinin hayatını kaybettiği olayların, bölgede ve bölge dışında yükselen aşırı eğilimler, ayrılıkçı ve terörist faaliyetlerle ilişkili olduğunu” belirtti.

Yerel yasalarda bir ilk
Çin yasalarına göre ayrılıkçılığın suç sayıldığı hatırlatılarak, Sincan’daki yeni düzenlemeyle ilk kez yerel yasaların da ayrılıkçılığı suç olarak kabul edeceğinin altı çiziliyor. Böylece ayrılıkçı faaliyetlerle mücadele, Sincan bölgesel yönetiminin de gündemine girmiş oluyor.

Yeni yasal düzenlemede ayrılıkçı faaliyetlerin üç farklı düzeyde sınıflandırılarak cezalandırılması öngörülüyor. “Aşırı eğilimler”, “ayrılıkçılık” ve “terörizm” biçiminde derecelendirilen ayrılıkçı tutum ve eylemler için giderek ağırlaşan cezalar öngörülmekte.

Yeni yasaların halk tarafından doğru biçimde anlaşılmasının önemine işaret edilerek, hükümetin bölgede konuşulan tüm dillerde basacağı kitapçıklar aracılığı ile, halkı bilgilendirmeyi planladığı ifade ediliyor.
(soL- Haber Merkezi)