ABD yine bir şeyler karıştırıyor

Dağlık Karabağ'a NATO askeri konuşlandırılmasının tartışıldığı bir dönemde ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Azerbaycan ve Ermenistan'ı da kapsayan beş günlük Doğu Avrupa ve Kafkasya turuna çıkıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nda Hillary Clinton'un, Azerbaycan ve Ermenistan'ı da kapsayan beş günlük Doğu Avrupa ve Kafkasya turu hakkında brifing verildi.

Clinton'ın gezisi, Azerbaycan ile Ermenistan arasında sorun yaratan Dağlık Karabağ'a NATO askerlerinin yerleştirileceğine yönelik iddiaların ortaya atıldığı bir dönemde gerçekleşiyor.

Geçtiğimiz günlerde Rus basınında “Ermenistan yönetimi NATO gücü konusunda anlaştı” şeklinde bir haber yayınlanmış ancak Ermenistan'da böyle bir şeyin mümkün olmadığı yönünde yorumlar yapılmıştı.

Türkiye-Ermenistan ilişkileri de gündemde olacak
Brifing sırasında Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Gordon, bir soru üzerine Clinton'un Erivan temaslarında Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin görüşüleceğinden emin olduğunu söyledi.

Gordon, "Türkiye'nin bir İsrail askeri kargo uçağına hava sahasını kapattığı ve bu durumun sivil uçuşlara da uygulanması ihtimaline" yönelik soru üzerine, bu durumun iki ülke arasında gerileme olduğu anlamına geldiğini söyledi.

Gordon, iki ülke arasında gelişen ekonomi, turizm, diplomasi ve güvenlik konularında gerileme olduğunu dile getirerek, bunu "talihsiz" olarak nitelendirdi.

ABD hem Azerbaycan'a hem Ermenistan'a el atıyor
Ermenistan'la Dağlık Karabağ ve Türkiye ile imzalanan protokoller meselesinde görüşmelerini sürdüren ABD, Azerbaycan'la da ilişkilerini geliştiriyor.

İki ülke arasındaki gerilimden yararlana ABD, bir süredir Azerbaycan'a yoğun ilgi gösteriyor. Yakın zamanda çok sayıda ABD'li üst düzey yetkili Azerbaycan'ı ziyaret etti.

ABD Savunma Bakanı Robert Gates’in Haziran ayında Azerbaycan’a yaptığı ziyaretin ardından Azerbaycan, yeni bir askeri doktrin benimseyerek, ülkeye yabancı askeri üslerin açılmasına olanak tanıdı.

Gates, ziyaretinde “Üs meselesine değinmek ve Azeriler’in, üslerin oynadığı önemli rol hakkında bilgilenmelerini sağlamak önemli” demişti.

(soL-Dış Haberler)