ABD Kore’yi tehdit etmeyi sürdürüyor

ABD, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin uzaya haberleşme uydusu fırlatma planını durdurmak için tehditlerini sürdürüyor. Savunma Bakanı Gates, askeri müdahalenin söz konusu olabileceğini ima etti.

soL (HABER MERKEZİ) ABD Savunma Bakanı Gates, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin (KDHC) uzaya haberleşme uydusu gönderme yönündeki açıklamasının inandırıcı olmadığı ve asıl amacın nükleer başlıklı füze deneyi yapmak olduğu yönündeki iddiayı yineleyerek, askeri müdahalenin gündeme gelebileceğini ima etti.

ABD Dışişleri Bakanı Clinton'ın geçtiğimiz günlerde KDHC'nin fırlatacağı füzenin "bir provokasyon yaratacağı ve KDHC'nin bunun sonuçlarına katlanacağı" yönündeki tehdidinin ardından Gates'in açıklaması dikkat çekici bulundu.

Bir televizyon kanalına konuyla ilgili açıklama yapan Gates, ABD'nin süreci durdurmaya dönük askeri bir planının bulunmadığını söylese de "bir nükleer başlıklı füzenin Hawai'ye yönlenmesi, buraya yönlendiği kanaatinin uyanması ya da buna benzer herhangi bir durumda ABD'nin askeri bir müdahalede bulunacağını" ifade etti.

ABD'nin bölgedeki önemli müttefiklerinden Japonya da, geçen hafta KDHC'nin asıl amacının nükleer başlık taşıyabilecek nitelikte bir uzun menzilli füze deneyi yapmak olduğunu iddia ederek, orduya söz konusu füzeyi vurma yetkisi verdi.

Japonya, geçtiğimiz günlerde, Tokyo civarında bulunan füze savunma sistemlerini ülkenin kuzey bölgesine yönlendirdi, füze savunma bataryaları taşıyan iki adet destroyeri de bölgeye gönderdi.

Çin'in gündeminde müdahale yok
Çin Hava Kuvvetleri Komutanı da dün, konuya ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada, bölge barışının önemine dikkat çekilerek, sürecin serinkanlılıkla izlenmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca, Çin'in KDHC'nin girişimini durdurmak için herhangi bir askeri müdahale planının bulunmadığı vurgulandı.