YPG'nin yeni hedefi Cerablus-Afrin hattı mı?

Tel Abyad'ı, ABD ve Burkan el-Fırat ile birlikte IŞİD'den kurtaran YPG'nin yeni hedefinin Afrin'den Cerablus'a uzanan hattı temizlemek olduğu konuşuluyor.

Dış Haberler

Rojava'da ilan edilen kantonları yöneten Demokratik Birlik Partisi (PYD) ve silahlı kuvveti YPG, Tel Abyad'ı Irak-Şam İslam Devleti'nden (IŞİD) kurtarınca Kobani ile Cızire arasındaki bağlantı sağlanmış oldu.

YPG'nin bundan sonra ne yapacağı hususunda da bazı iddialar ortaya atıldı. Özellikle Qamışlo'da Suriye ordusu ve yerel milislerle YPG arasında son zamanlarda artan çatışmalar, Haseke'de bir ordu-YPG savaşı çıkabileceğine dair endişeleri artırdı.

FIRAT'IN BATISINA GEÇİŞ
Batıya doğru gidildiğinde ise, YPG'nin Halep'in kuzeyi ile Afrin arasındaki kısma yöneleceğine dair tahminler yürüyülüyor.

Al Monitor için bir yazı kaleme alan gazeteci Fehim Taştekin, Kürtlerin Fırat'ın batısına doğru ilerlemesinin koşullarını sıraladı. Kobani ile Afrin'i birbirine bağlamanın önündeki en büyük engel, Karkamış'ın karşısında, Fırat Nehri'nin hemen batısında bulunan Cerablus ve Halep'in kuzeyinden Afrin'e doğru yayılan diğer "muhalif" kuvvetler.

Afrin-Cerablus hattı 110 kilometre. Afrin, Kobani ve Tel Abyad'dan farklı olarak, Cerablus'ta çoğunluğu Araplar ve Türkmenler oluşturuyor.

11 Temmuz 2012'de Suriye ordusunun çekilmesiyle birlikte, Afrin Kürt kontrolüne geçmişti. 2013'te Afrin etrafındaki köyleri alarak Til Rıfat'a bir koridor açan YPG, kanton etrafındaki savunma hatlarını kuvvetlendirdi. Bununla birlikte Afrin, bir süredir İslami Cephe ve Nusra Cephesi'nin kuşatması altında.

CERABLUS'U KURTARMANIN KOŞULLARI
Kobani Dış İlişkiler Bakan Yardımcısı İdris Nassan'a göre, YPG'nin Fırat'ın batısına geçebilmesi için 4 koşul var:

  • Bölgedeki muhalefet güçleriyle işbirliği
  • Yerel aşiretlerin talebi
  • Afrin'e yönelik gerçek bir tehdit
  • ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun desteğinin devam etmesi

HALEP'İN KUZEYİ CADI KAZANI
Ancak Cerablus-Afrin hattında kontrol yalnızca IŞİD'de değil. Halep'in kuzeyinde IŞİD'le çatışan İslami Cephe başta olmak üzere, Nusra Cephesi ve Ahrar'uş Şam gibi gruplar da oldukça güçlü.

Nusra Cephesi ve Ahrar'uş Şam, Halep'in kuzey batısında ordu ile şiddetli çatışmalara giriyor. Daha kuzeyde ise, IŞİD Azez'i almak için diğer cihatçılarla savaşa tutuşmuş durumda. Halep'in kuzeyinde, Ahrar'uş Şam ve Nusra Cephesi Türkiye'den destek alıyor.

Cihatçıların buradaki ikmal hattı Bab es-Selame'den başlayarak Azez'e, oradan da Halep Piyade Okulu'na kadar uzanıyor. IŞİD, Ahrar'uş Şam'ın elindeki Bab es-Selame Sınır Kapısı'nı almak için saldırıyor.

YPG'nin Fırat'ın batısına geçmesi için, ABD'nin desteğinin zorunlu olduğu görülüyor. Hürriyet'ten Tolga Tanış'a konuşan bir ABD'li yetkili, Tel Abyad'da YPG'ye yalnızca hava desteği vermediklerine dikkat çekiyor. ABD'linin aktardığına göre, Amerikalıların koordine ettiği bir sivil örgüt aracılığıyla, ABD YPG'nin bölgedeki mayınları ve bubi tuzaklarını temizlemesine de yardım ediyor.


Cerablus


Afrin